Skatteregler gynnar arbetsvilliga pensionärer

1:52 min

Deltidsarbetande pensionärer blir vinnare tack vare skattereglerna. Den som jobbar vidare kan betala hälften så mycket i skatt som vanliga löntagare. För arbetsgivarna är vinsten ännu större.

En av dem som valt att inte gå i pension helt är Bengt-Åke Augustsson. 68 år gammal kör han fortfarande taxi. 

– Jag tycker att det var ganska roligt att jobba och fann det naturligt att fortsätta jobba deltid. Det är kul därför att man träffar lite människor i en trevlig miljö, säger han. 

Det är året efter man har fyllt 65 år som skattereglerna blir generösa. Den deltidsjobbande pensionär som tjänar 10 000 i månaden betalar 770 kronor i skatt. Det är mindre än åtta procent. Den som är yngre får skatta mer än det dubbla. 

Vid högre lön så minskar skillnaden, men vid 30 000 kronor i månadslön får en pensionär ändå mer än 1 500 kronor mer kvar efter skatt. 

Orsaken är ett större jobbskatteavdrag och grundavdrag för den som har fyllt 65 år. Bengt-Åke Augustsson gillar extrapengarna. 

– Jag fortsätter väl i ett par år till kanske, eller så länge som jag är frisk. Jag jobbar ungefär 35 procent, det är lagom. Men sen är förutsättningen att du är frisk och kan göra ett bra jobb, säger han. 

Även för arbetsgivarna är det ekonomiskt fördelaktigt med "pensionärsanställda". Arbetsgivaravgiften sjunker, från över 31 procent till drygt 10 procent. 

Men Bengt-Åke Augustssons chef Mats Haleen säger att det är annat som är viktigare. 

– Det är trevliga killar och tjejer. Erfarenheten är mycket värd, det är den som viktig. Den är inte så jäkla lätt att hitta i Stockholm. Erfarenheten skaffar man sig när man är gammal, säger han. 

Mats Haleen har flera förare som passerat 70-årsstrecket och som jobbar deltid. Men att komma som 70-åring och vilja börja köra taxi går inte.

– Om man är helt färsk och har hållit på med någonting annat så kan man inte börja köra taxi när man är 70 år. Det fungerar inte, säger Mats Haleen.