I VARGENS SPÅR

Så mycket vill vi betala för vargen

Trots att den svenska rovdjurspolitiken kostar mer än 150 miljoner kronor per år så är det ändå värt fem till tio gånger mer värt att ha rovdjur än att inte ha det. Det visar en enkätundersökning som docent Göran Bostedt vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Umeå har låtit göra.

I enkäten har han frågat över 11 000 personer som bor, framför allt i norra Sverige, om vad det är värt att ha rovdjur i kronor och ören.

– Rovdjurspolitiken är ett projekt och vi har en stor och diffus grupp vinnare och en liten och klart definierad grupp förlorare, säger han.

Det sammanlagda värdet av att ha rovdjur i Sverige, enligt dom uppsatta målen, är fem till tio gånger större än kostnaderna. Det menar alltså Göran Bostedt, som är docent i naturresursekonomi vid Sveriges Lantbruksuniversitetet i Umeå.

11 000 personer svarade
Vad Göran och hans kollegor har gjort är att skicka ut en enkät till över 11.000 personer för att få reda på hur mycket dom värderar att ha rovdjur i Sverige.

– Det här gjorde vi på kommunnivå för att kunna undersöka attityder i glesbygdskommunerna.

120 kronor per person och år är vad människorna som var med i undersökningen, då 2003, var villiga att betala i medeltal i hela landet. Men betalningsviljan skiljer sig - där det finns mycket rovdjur som varg är betalningsviljan lägre säger Göran Bostedt.

– Den är 83 kronor per person och år i exempelvis Dalarna, säger Göran Bostedt som tror att det är viktigt att man tar hänsyn till de ekonomiska aspekter när man utformar rovdjurspolitiken.

– Om man ser det här som ett samhällsekonomiskt projekt så är det oerhört viktigt att ersättningsnivåerna är korrekta.

Joacim Lindwall
joacim.lindwall@sr.se