Vind och is ställer till det för sjöfarten

1:36 min

Kraftiga vindar fortsätter att ställa till problem för sjöfarten, framförallt i Bottenviken och i Bottenhavet där fem isbrytare nu assisterar trafiken.

En av dem är Atle som tillsammans med en finsk isbrytare hjälper fartyg utanför Karlsborg.

– Under natten och även i går eftermiddag så har det varit tufft, mycket på grund av att det varit så hårda vindar, säger kapten Karl Herrlin. 

Blåser det mycket nu också?

– Ja, det gör det, det har tyvärr inte avtagit som vi hade hoppats på. Vi har uppåt 15-16 meter per sekund och det var uppåt 20 meter per sekund i natt. Då ställer det till det när isen sätts i rörelse och trycker ihop rännor. Vi pratar om en is som är 60-70 centimeter tjock uppe i Bottenviken och det är otroliga krafter, säger Karl Herrlin.

– Det trycker ihop när vi kör och bildar en isränna, ungefär som ett blixtlås efter oss, och då är det helt omöjligt för fartygen att följa efter i rännan som skulle ha blivit om det inte varit vind.

– Det är lite farligt om fartygen fastnar och inte sitter mot vinden, för då kan isen klättra upp på däck, säger Karl Herrlin.

Det är åtta till tio fartyg som väntar på assistans av Atle eller den finska isbrytaren där.

Några av fartygen har fått hjälp att lägga sig vindrätt för att inte riskera att brytas ner av isen. Så trots det hårda vädret så innebär väntan på assistans ingen risk för fartygen, enligt Karl Herrlin.