Wisconsin

Ännu ingen lösning på konflikten med facket

2:02 min

I USA fortsätter de fackliga demonstrationerna i Wisconsin, i protest mot republikanernas budgetförslag. Protesterna har spridit sig till flera delstater och blivit en kraftmätning mellan fackföreningsrörelsen och republikanerna. Hittills syns inga tecken på någon lösning av konflikten.

Scott Walker måste avgå, kräver demonstranterna utanför kongressen i Madison.

Protesterna i Wisconsin går nu in på sin tredje vecka, utan någon lösning i sikte.

Den republikanske guvernören Scott Walker viker sig inte, utan står fast vid sitt budgetförslag som bland annat innebär att rätten till kollektivavtal för offentliganställda kommer att begränsas kraftigt.

– Det här är en historisk möjlighet, och en nödvändig åtgärd för att komma till rätta med Wisconsins budgetproblem, sa Walker i en intervju med NBC.

Men demokraterna och fackförbunden hävdar att guvernörens förslag handlar mer om republikansk ideologi än om ren ekonomi.

Att minska förhandlingsrätten sparar inga pengar, Walker är bara ute efter att krossa facket, sa en fackföreningsledare.

Protesterna i Wisconsin har spridit sig till flera andra delstater, där liknande republikanska budgetförslag är på gång.

I helgen demonstrerade fackförbund i bland annat New Hampshire, Colorado, Ohio och Indiana.

I morgon är det tänkt att senaten i Wisconsin ska fatta beslut om budgeten. Men det är tveksamt om omröstningen kan genomföras, eftersom det formellt krävs att minst en demokrat är närvarande när beslutet fattas. Demokraterna i delstatssenaten har hållit sig gömda sedan i förra veckan, för att förhala beslutet.

Guvernören varnade för följderna.

– Tusentals offentliganställda kommer att bli uppsagda, om inte budgeten klubbas den här veckan, sa guvernören Scott Walker.