Förlorad oskuld eller ej

7:09 min

Många anser att Sverige förlorade sin oskuld i samband med mordet på Olof Palme. Men Jörn Donner chef för Svenska Filminstitutet på 70-talet och f.d. finsk politiker för både svenska Folkpartiet och Socialdemokraterna tycker att Sverige har alltid varit oskuldsfullt och fortsätter att vara det.
– Sverige har hållit sig undan sedan napoleonkrigen, säger Jörn Donner.
Christina Jutterström, tidigare chef för Sveriges Radios Ekoredaktion och chef för SVT, tycker att det går inte komma ifrån att det är det folk upplever, även om det inte var någon stor oskuld som försvann.
– En sak jag lärde mig under polisutredningen var att det fanns en undre värld där man köpte och sålde vapen och det hade jag inte förstått tidigare, säger Christina Jutterström.

För Göran Greider, chefredaktör Dalademokratern och författare till boken ”Ingen kommer undan Olof Palme”, är Olof Palme en symbol för vilken färdriktning vi vill att samhället ska ha idag
Jörn Donner tror att Sverige skulle se ut som det gör idag även om Palme aldrig mördats.
Henrik Berggren författare till Palmebiografin ”Underbara dagar framför oss” anser att det intressanta är att Palme var en så stark personlighet att han flyttade positioner.
– Palme var dessutom en mycket praktisk politiker, säger Berggren.

Skulle Sverige se annorlunda ut utan Olof Palme? frågar Jörn Donner.
Göran Greider har idén att Palme blev möjlig för att han var inbäddad i en stor social rörelse i Sverige.
Christina Jutterström anser att Palme spelar en roll även idag, när man ser till den politiska diskussion som pågår i en ganska vilsen socialdemokrati där man försöker gå tillbaka till Olof Palme och idéer från den tiden.