Kalmar län

Många slåss om få sommarjobb

1:37 min

Arbetssugna ungdomar har börjat skickat in sina ansökningar om feriejobb till kommunerna. Men hur många jobb man kan erbjuda är osäkert.

Förra året sköt regeringen till extra pengar, vilket gav fler jobb, men hur det blir i år vet kommunerna inte än.

--Nej, och förra året fick vi det väldigt sent, Säger Birgitta Nordemar som är arbetssamordnare på Borgholms kommun.

Skulle hon få lika mycket pengar från regeringen som hon fick ifjol skulle hon kunna erbjuda 10 jobb mer än vad kommunen själva budgeterat för. Men sett till antalet sökande skulle det egentligen behövas betydligt fler jobb. Det brukar nämligen komma in ungefär tre gånger så många ansökningar som det finns jobb. De flesta kommunerna lottar då ut platserna, men i Borgholm har man en annan metod.

 --Först får man skriva en liten ansökan och tala om vem man är, och hur gammal man är och vad man är intresserad av för jobb. Sen kallas man till en intervju. De får berätta lite om sig själva, vad de ska göra i sommar och varför de sökt det här jobbet.

Johan Eriksson kommer från Borgholm, och är en av de som genom åren fått feriejobb efter en sådan här intervju. Han minns det som lärorikt och ett bra alternativ till lottning.

--Jag hade en gång på ett äldreboende i Köpingsvik. Jag fick ta med dem på promenader, samtala, mata fick jag göra någon gång vet jag också.

Tror du det är bra träning för unga att skriva ansökan och komma på intervju?

--Jo men absolut, man får förbereda sig inför vad som komma skall, och se lite vad det handlar om.