Halltorp/ Söderåkra

Vindkraftbyggen vållar kritik

1:39 min

Under kvällen kommer kommunfullmäktige i Kalmar ta ställning i frågan om de åtta planerade vindkraftverken i Halltorp ska få byggas eller inte. Ännu längre söderut, i Söderåkra, Torsås kommun, byggdes två nya vindkraftverk förra året.

Chris Ankarberg Lidén är en av dem som motvilligt har vant sig vid att bo bredvid vindkraftverken.

- Det värsta är reflexerna som på något obegripligt sätt tar sig in i huset. Eller när det blåser mycket, ljudet gör mig nästan galen.

Ungefär 700 meter från hennes vardagsrumsfönster syns två stora, grå vindkraftverk. Just den här dagen stör de inte så mycket. Det blåser inte så de håller sig tysta och det är inte soligt så det uppstår inga skuggor eller reflexer.

Det är inte bara Chris Ankarberg Lidén som störs av vindkraftverken. Andra som bor i området trodde inte att det skulle bli så här illa.

– De dånar och för oväsen. Inte är det snyggt heller att ha sådant här i naturen. De står där och snurrar till ingen nytta, säger Owe Harrysson.

– När jag tränar hästarna och det är soligt väder så blir det skuggor längs hela marken som hästarna reagerar på. Själv tycker jag att det är ganska fult, säger Jeanette Rosberg.

Många av de som bor i området tycker inte att de fick tillräckligt med information om hur det skulle vara att bo granne med ett vindkraftverk. Chris Ankarberg Lidén tycker att åtminstone ett av vindkraftverken ska bort.

– Vi har ingen glädje av det, vi får ingen bonus för att de står här. Vi får bara de hemska ljuden när det blåser ordentligt som ger dem extra mycket pengar såklart, medan vi får ont i huvudet.

Tycker du att det är värt att de står här, för miljöns skull?

– Det finns solenergi som går att utveckla. Jag är för solenergi, säger Chris Ankarberg Lidén.