Malmö

Händelserna i Libyen påverkar inte moskén

Sanktionerna som införts mot Muammar Gaddafis regim påverkar inte verksamheten vid Islamic Center i Malmö. Det säger grundaren Bejzat Becirov.

– Det enda som påverkar är att när jag tankade i morse fick jag betala mer än 14 kronor litern för bensinen. De människor som lider av problemen de har där påverkas, men Islamic Center påverkas inte, säger Bejzat Becirov, grundare av Islamic Center.

Enligt utrikesdepartementet omfattar de sanktioner som FN och EU nu utfärdat inte det libyska ägandet av moskén i Malmö.

– Om någon polisanmäler det som sanktionsbrott så får det polisutredas i vanlig ordning, säger Kent Öberg vid UD:s presstjänst till TT.

Den libyska organisationen World Islamic Call Society skänkte pengarna till tomtköpet när moskén byggdes i början av 80-talet. Sedan juli 2008 äger organisationen hela fastigheten.

I mars 2006 ansökte Islamic Center om att bli medlem av World Islamic Call Society och bad organisationen att ta över fastigheten och också stå för de framtida driftskostnaderna. Men enligt Bejzat Becirov får Islamic Center inga intäkter från Libyen. 

Bejzat Becirov är också rektor för Islamic Centers skola, Ögårdsskolan. Hans lön kommer från rektorstjänsten, säger han. Senast han hade kontakt med World Islamic Call Society var för några månader sedan. 

– Kontakt per telefon hade jag väl för en fem-sex månader sen, om det inte är ett år sedan. Jag hade kontakt för att jag har tänkt att vi kanske skulle måla fastigheten. Då ville de att jag ska skriva en rapport i så fall om ekonomin om vi inte klarar det själva. I så fall hjälper de till, säger Bejzat Becirov.