Nya klädmaterial när bomullspris skjuter i höjden

2:24 min

Rekordhöga bomullspriser gör att modeföretagen letar alternativ. Ett material som nu går att hitta i många vårkollektioner är lyocell, eller tencel som det också kallas.

Catarina Midby, trendkoordinator på H&M globalt, visar upp en blå klänning i tencel-tyg.

– Just vad det gäller det här plagget tycker jag att tencellen tillför en hel del, just för att det ger ett så bra fall till just den här modellen, en uppdaterad version av fodralklänning med 90-talsinspiration, säger Catarina Midby.

Det är inte det lättaste att se någon skillnad mellan en klänning i bomull, viskos eller lyocell. Det är just därför lyocell-tyg har blivit ett alternativ för modeföretagen nu när priset på bomull är uppe på rekordhöga nivåer.

Precis som viskos är det en fiber gjort på skogsråvara, men det krävs färre kemikalier i tillverkningen, vilket gör lyocell mer skonsamt mot miljön än viskos och bomull.

Trots att materialet har funnits i 20 år är det först nu användandet har tagit fart, och det för att modeföretagen innan inte haft någon anledning att leta alternativ till den tidigare så billiga bomullen, säger Erik Bresky, prefekt vid textilhögskolan i Borås.

– Jag trodde redan för 15 år sedan att det skulle gå mycket snabbare att lycell slog igenom. Så länge bomullspriserna har varit så låga och lyocell priserna nästan dubbelt upp så har inte efterfrågan funnits. Nu ser vi bara senaste året att plötsligt blir det en helt annan efterfrågan på det, säger Erik Bresky.

I framtiden skulle lyocell-liknande material kunna tillverkas i Sverige, säger Erik Bresky. Han har startat initiativet ”smart textiles” och utvecklar tillsammans med det tidigare massabruket Domsjö i Örnsköldsvik framtidens bioraffinaderi.

I dag är lyocell-framställningen patenterad till ett företag i Österrike. Precis som på bomullsmarknaden innebär den begränsade tillgången ett högt pris, vilket kommer att märkas i butik enligt Maria Sandow på Svensk Handel.

– Ja det tror jag. Det råder ju brist på bomull i dag och det sätter ju press på alla de andra materialen. Där har ju produktionen inte kommit ikapp än. Den här prispressen går ju igen på andra material så jag tror absolut att det här kommer att påverka priserna.

Redan i vår eller sommar kan priserna på kläder höjas med tre till tio procent. En högre prisnivå är enligt Maria Sandow nog något kunderna får vänja sig vid. Precis som plagg i lyocell eller tencel, säger trendkoordinatorn Catarina Midby.

– I dagsläget tänker vi absolut att det är här för att stanna, men utveckling av hållbara material går ju framåt hela tiden. Just nu känns det absolut som att tencell är ett jättebra alternativ, säger Catarina Midby, trendkoordinator på H&M.