Polismissnöjet

Facket: Myndigheten vill tysta oss

1:58 min

Polismyndigheten i Västra Götaland försöker tysta oss. Det anser Polisförbundet i Göteborg efter att arbetsgivaren igår i ett mejl till facket menat att facket inte tagit avstånd tillräckligt från det att poliser maskat genom att vägra skriva ut böter i protest mot dåliga arbetsvillkor.

De senaste veckorna har Västekot avslöjat att polismän i Storgöteborg i protest mot bland annat att ingångslöner för nya polismän i länet sänkts med 1 600 kronor, vägrat skriva ut böter eller genomföra vissa alkoholkontroller.

Men det var efter vår nyhet igår om att det dessutom startats en namninsamling som polismyndigheten, det vill säga arbetsgivaren, agerade mot Polisförbundets ordförande i Göteborg Mats Lundberg och hans uttalande, som bara handlade om namninsamlingen.  Så här sa Lundberg då:
– Man är oerhört frustrerad och man är lite orolig och rädd för att agera som man egentligen skulle vilja göra. Jag kan nog tipsa arbetsgivaren om att man ska ta det här på väldigt stort allvar.

Och efter just detta kom ett mejl från myndighetens förhandlingschef Tommy Johansson som skriver att han är förvånad över den bristande respekten för fredsplikten från Mats Lundbergs uttalande.

Ingemar Johansson är länspolismästare i Västra Götaland och ser polisers agerande som ett sätt att pressa på i pågående riksförhandlingar om löner och arbetstider. Och han poängterar att det råder fredsplikt under förhandlingar.

– Går man ut och uppmanar till stridsåtgärder under fredsplikt är det både min och fackets skyldighet att se till att man tar avstånd från de åtgärderna.

Vem har uppmanat till stridsåtgärder?
– Det har varit ute på anslagstavla. Att man ska maska, inte skriva rapport och så vidare, säger Ingemar Johansson.

– Myndigheten försöker tysta oss på ett otillbörligt sätt. Vi håller oss inom ramen när det gäller yttrande- och meddelarfriheten. Jag ser det här som ett allvarligt angrepp på den fackliga organisationen, säger Polisförbundets ordförande Mats Lundberg till P4 Göteborg.

Per-Åke Hammarnäs, ordförande för Polisförbundet i Västra Götaland,  säger så här på frågan om polisförbundets ordförande i Göteborg brutit mot fredsplikten:
– Det gör han absolut inte. Jag tror att man har handlat före, utan att ha tänkt efter.

Polismyndigheten försöker tysta förbundet, säger Mats Lundberg. Vad säger du om det?
-- Om det är ett försök till det tycker jag det är ett otjänligt försök för det kommer man inte lyckas med.

Lasse Nilsson
lasse.nilsson@sr.se