Färre lodjur får skjutas i år

2:17 min

I dag startar årets licensjakt på lodjur. Det finns mellan 1 200 och 1 500 lodjur i Sverige och av dem får nu 110 skjutas. Det är hälften så många jämfört med i fjol, då 209 fick skjutas. Men jägare och renskötare är kritiska till det här.

– Att få se ett lodjur i naturen komma gående ovanpå snön, ett så stort djur, som går så smidigt. Det är ett riktigt norrländskt snödjur, säger Roger Vennberg i Överkalix i Norrbotten, som är en av dem som ska ut på jakt i dag.

Det är på skidor över den djupa snön som Roger Vennberg ska ge sig ut för att jaga lodjur, med geväret, en älgstudsare, över axeln. I år har antalet lodjur som får skjutas i Norrbotten minskats till fem djur.

– Den är för låg avskjutningen, alldeles för låg i år, säger Roger Vennberg.

Varför tycker ni det?

– De är för många helt enkelt, i förhållande till bytesdjur och kostnader.

Lodjuret är Sveriges enda vilda kattdjur. Det är sällsynt och ensamlevande. Med sin fläckiga päls och tofsar på öronen smyger det fram genom skogarna, och det är svenskarnas favorit-rovdjur enligt attitydundersökningar.

I dag finns det mellan 1 200 och 1 500 lodjur i Sverige. Knappt hälften av dem finns i renskötselområden i norr. Varje lodjur där fäller ungefär en ren i veckan. Det motsvarar runt 20 000 renar varje år, som försvinner från den svenska rennäringen, vilken totalt håller 250 000 renar.

Renskötarna får ersättning från staten, uppemot 25 miljoner betalades ut i fjol, men det täcker inte hela förlusten menar de renskötare som Ekot talat med. I vissa samebyar skapar lodjuren allt större ekonomiska problem.

Men den hetaste diskussionen rör lodjursjakten i de delar av landet där det inte finns några renar, utan där lodjuren äter rådjur.

Enligt Mikael Karlsson på Naturskyddsföreningen handlar det i dessa områden mest om en kamp mellan jägare och lodjur.

– Jag tycker helt enkelt inte att det är värt att man ska få döda lodjur, bara för att jägare känner konkurrens om rådjuren, säger Mikael Karlsson ordförande i Naturskyddsföreningen.

– Lodjuren fanns här långt före oss, och har större rätt till rådjuren än vad jägarna har, så den typen av argument för jakten, eller att jägare tycker att det är spännande eller kul att döda de här vackra djuren, underkänner jag helt.