"Vitryssland förser Kadaffi med vapen"

2:24 min

De senaste veckorna har stora mängder vapen flugits in till Libyen från Vitryssland. Dessutom har Muammar Kadaffis privatplan vid minst två tillfällen landat i bundsförvanten Lukasjenkos Vitryssland, troligen med betalning i form av diamanter i bagaget. Det säger den brittiske forskaren Hugh Griffiths vid Stockholms internationella fredsforskningsinstitut, Sipri.

– Det är ett faktum att Kadaffis eget plan har gjort minst två flygningar de senaste sju dagarna från Tripoli till Belarus, säger Hugh Griffiths.

Det är tack vare de övervakningssystem för vapentransporter via flyg som Sipri, med hjälp av källor inom FN, EU och Nato som Sipri kunnat följa trafiken mellan Libyen och Vitryssland de senaste veckorna, och fått bekräftat att Vitryssland levererat vapen till Libyen, vilket fram till helgen var fullt tillåtet, påpekar Hugh Griffiths.

Eftersom Libyen länge varit transitland för vapenhandel med andra afrikanska länder är det inte förrän de senaste tre veckorna som omvärlden börjat intressera sig för hur många av dessa vapen som kanske i själva verket blir kvar i Libyen.

Utifrån storleken på planen har Sipri beräknat hur mycket vapen det rör sig om. 40 ton räknar Sipri med att vapenleveransen från Vitryssland uppgick till.

Men Vitrysslands president Alexander Lukasjenko kommer antagligen att hjälpa Kadaffis familj med mer än vapen. För även om Muammar Kadaffi själv har sagt att han vill dö i Libyen, så är det inte troligt att resten av familjen känner på samma sätt.

En av Kadaffis söner uppges redan befinna sig i Vitryssland och fler familjemedlemmar väntas komma dit. Och reskassan består troligen av den internationella hårdvalutan diamanter.

– Det är den tillgång som är lättast att transportera, säger Hugh Griffiths.

Kadaffi och hans söner känner Lukasjenko sedan tidigare. Och som asylland för de libyska pariorna, som Hugh Griffiths kallar dem, är Vitryssland antagligen en mycket trolig destination.

Vitrysslands regering tillbakavisade på måndagskvällen Sipris påståenden om att Kadaffis privatplan skulle ha gjort två resor till landet under förra veckan, skriver nyhetsbyrån Reuters.