Västerås

Andra flygledare tar över

1:36 min

Företaget ACR som från och med i dag tar över flygledningen på Västerås flygplats låter andra flygledare dirigera trafiken i Västerås tills vidare. Bakgrunden till det är att ordinarie flygledare, som fortfarande är anställda av Luftfartsverket, inte vill skriva på sina anställningsavtal med ACR.

De personer företaget nu placerar i Västerås har tidigare arbetat på flygplatsen, uppger ACR.

Målet är att västeråsflyget ska gå som vanligt i dag, säger ACR.

– Det kommer inte att gå ut över passagerarna, det är vår målsättning. Vi ska också klara av fraktflyget, säger Lars Rörick, operativt ansvarig på ACR.

– Den här situationen är lite plötslig så vi kan egentligen inte svara exakt hur det blir framöver, men vi kommer under dagen att genomföra en mer noggrann planering av vad vi kan klara att åstadkomma när det gäller öppethållningstider och personal, säger han.

Ni har nu valt att ta in flygledare från andra håll, är det en långsiktig lösning eller en akutåtgärd?

– Det är både och, vi lånar ju in från Örebro och det lånet har ju pågått sedan tidigare och är inget nytt, sedan har vi några nyanställda som vi nu i den här situationen kommer att prata mer med och fundera hur vi ska lägga scheman. Vi har lite planeringsarbete under dagen.

Flygledarna som tidigare jobbade i Västerås, är de ute ur bilden nu eller kommer förhandlingarna att fortsätta på något sätt?

– Förhandlingar hade vi och vi var överens och skrev avtal i söndags och då skildes vi åt och var överens om det som vi kommit fram till och vi hade också uppfattningen att flygledarna var med oss. Det kom väldigt överraskande när vi fick beskedet att de inte ville vara med. Men det är klart att vi kommer att pröva alla möjligheter att knyta de till oss igen om de skulle vilja det, säger Lars Rörick, operativt ansvarig på ACR.