Ålderstigna nämndemän i domstolarna

3:00 min

Trots regeringens mål om fler yngre nämndemän så är det fortfarande de äldre som dominerar i landets domstolar. Enligt Domstolsverket är endast en femtedel av de nytillträdda nämndemännen under 45 år.

81-årige nämndemannen Bengt Rahm i Uddevalla tycker att det är viktigt med en jämn åldersfördelning, men ser samtidigt svårigheterna:

– Att friställa en arbetstagare för, låt oss säga, en rättegång som kanske pågår en vecka, fjorton dagar. Jag tror det är svårt att släppa en duktig arbetstagare som är nämndeman under den tiden. Då är det bra att ha de här pensionärerna till handa, som rycker in, säger Bengt Rahm.

Bengt Rahm från Folkpartiet, snart 82 år, och Uddevallas äldsta nämndeman är långt ifrån ensam i nämndemannakåren med lång livserfarenhet.

Medelåldern är nu 56,8 år, vilket är en ökning, men i stort sett samma som efter föregående val då den var 56,7 år.

Något fler myndiga personer under 45 har det blivit, men de är fortfarande bara en dryg femtedel, och över 40 procent är 65 år eller äldre.

Trots kampanjer på uppdrag av regeringen som uppmanat de politiska partierna att nominera flera yngre personer säger Örjan Hägglund, jurist vid Domstolsverket:

– Trots de här åtgärderna ser vi inga förändringar i åldersstrukuren hos nämndemännen.

Varför är det viktigt att det ska vara mer jämnt fördelat?

– Det här är ju folkets röst som nämndemännen företräder i domstolarna och man ska få folkets röst ifrån alla kategorier, när det gäller kön, etnicitet, ålder och yrkeskategorier, säger han.

Och det finns också flera nämndemän som erfarit att äldre kollegor somnat under rättegången. Bassem Nasr i Halmstad, nu 29 år, har efter två mandatperioder som ung nämndeman valt att inte fortsätta, efter att vid flera tillfällen upplevt just detta:

– Här kommer killen från högskolan som tar detta på största möjliga allvar och tar på sig slips och hela köret, och så är det någon som sitter och sover. Det var som en annan planet. Då föll hela fasaden för mig. Jaha? Så det är så detta går till, säger Bassem Nasr.

Även i Kalmar län har nämndemännens medelålder nu ökat och kommer att vara över 60 efter mandatperioden, enligt P4 Kalmars genomgång.

Undantaget Rebecca Englund, 19-årig kristdemokrat som just börjat som nämndeman i Oskarshamn, ser fördelarna med hennes ålder.

– Jag bidrar ju med det yngre perspektivet, Facebook, MSN, Twitter och hur det ser ut på klubbarna här nere, säger Rebecca Englund.

Enligt Domstolsverket är det nu upp till regeringen att fundera på om det är aktuellt med ytterligare åtgärder. Enligt Nämndemännens riksförbund har de politiska partierna ett stort ansvar.

Förbundet önskar en föryngring, men framhåller även fördelar med en mer erfaren nämndeman.

– Många gånger är en äldre benägen att ha en mildare dom än en yngre, beroende på erfarenhet och att man ser att livet inte är så enkelt som man kan tro när man är 19 eller 20, säger ordförande Lars Lassinantti.

Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar eller frågan så ska vi ta vidare den till ansvariga!