Grundstötningen i Norge

Oljeläckage längs västkusten

1:22 min

Olja från lastfartyget Godafoss som gick på grund på norskt vatten den 17 februari har läckt ut i samband med transporten längs den svenska västkusten. Just nu ser läckan ut att vara stoppad, enligt Kustbevakningen. 

I går började transporten av Godafoss från Norge till Odense i Danmark där fartyget ska repareras. Nu har fartyget stannat upp och ligger väster om Varberg ungefär.

Kustbevakningen vet inte än hur mycket som har läckt ut, men enligt Jonas Åkerlund, som är operatör på Kusbevakningens ledningscentral, sa tidigare under kvällen att det såg tjockt ut utanför Koster, och oljan ligger i klumpar.

– Vi har fått in bilder från våra enheter som visar att det är en hel del oljeklumpar i detta, säger Ragnhild Bussqvist, vakthavande befäl på Kustbevakningen, till P4 Väst.

Och dessa klumpar driver nu rätt in mot den svenska kusten.

– Det är inte roligt att få dem på stränder och holmar och skär.

Gunnar Persson, förundersökningsledare vid Kustbevakningen, säger till Ekot att det är ett oljebälte på totalt fem och en halv mil på Skagerrack. Det handlar om olika band av både tjock och tunn olja från Göteborgs södra skärgård upp till den norska gränsen.

När oljan når land är svårt att säga, enligt Ragnhild Bussqvist, men det kan nå kusten inom ett dygn med de västliga vindarna. Det område som kommer att drabbas först är Kosterskärgården, där den marina nationalparken ligger.

– Vi jobbar på så gott vi kan och ska försöka göra allt vad vi kan för att det inte går på land, Ragnhild Bussqvist.

Men Kustbevakningens insats försvåras av att de egna saneringsfartygen ligger i Norge, där de rengörs efter saneringsarbetet i Oslofjorden.

– Deras utrustning är i land, och inte ombord, så de kan egentligen inte göra någon större nytta just nu.

Fartyget KBV 051 är nu ute i området och plockar upp olja, och Kustbevakningen håller på att förbereda ett så kallat sjösläp med två civila fartyg som ska fånga in oljan mot fartyget KBV 051 så att man har ett bredare upptagningsområde.

Kustbevakningen har även varit i kontakt med norska Kystverket, som kanske kan hjälpa till.

Varför man påbörjat transport och bogsering av Godafoss, trots att fartyget läcker olja, kan inte Ragnhild Bussqvist säga. Kritieriet för att få ta Godafoss längs den svenska kusten var just att det inte längre skulle läcka olja.

– Det syns ju vara helt ofattbart för oss också.

Totalt fanns 90 kubikmeter olja kvar i fartyget innan färden mot Danmark inleddes eftersom det, enligt uppgift till Kustbevakningen, inte gick att tömma all olja från de skadade tankarna.

En brottsutredning har startats om bland annat misstänkt miljöbrott.

Annie Fallenius/Ekot
0522-67 00 25