1 mars 2011

Ekot rapporterar om Libyen

2:25 min

Striden om makten över Libyen pågår samtidigt som tiotusentals flyktingar sitter fast vid landets gränser mot Tunisien och Egypten. Muammar Kadaffi tänker inte lyssna på några krav om att avgå.

23:30

FN:s flyktingorgan UNHCR vädjar till världens länder att genomföra en massevakuering av tiotusentals flyktingar från Libyen. Tillsammans med en annan organisation har UNHCR satt upp en akut evakueringsplan och behöver omfattande hjälp med finansiering och logistik som flyg, fartyg och experter.

22:36

Det är möjligt att FN:s säkerhetsråd beslutar om att införa fler åtgärder mot Libyen, inklusive ett flygzonförbud, sade det brittiska sändebudet Mark Lyall efter mötet där rådet beslutat utesluta Libyen ur rådet för mänskliga rättigheter.

– Vi utesluter ingenting i det här skedet, sade han till journalister.

Grant sade vidare att nya samtal om Libyen redan pågick.

22:05

FN:s generalförsamling utesluter enhälligt Libyen från rådet för mänskliga rättigheter, meddelar FN enligt AFP. Anledningen är ledaren Muammar Gaddafis brutala attacker mot regimkritiker.

20:12

En svensk diplomat reste på tisdagen till Libyens huvudstad Tripoli för att hjälpa till att organisera evakueringen av utländska medborgare.

Totalt ska nu 47 svenskar befinna sig i Libyen.

– Vi har kontakt med samtliga där, personal på UD ringer dem fortlöpande. 37 vill stanna kvar, 8 arbetar vi för att få ut och en person vill ta sig ut själv, säger Joakim Larsson på UD:s presstjänst till TT.

17.45

USA är betydligt mindre villigt att ingripa militärt än vad man kan tro. Det hävdar kommendörkapten Markus Molin, forskare vid försvarshögskolan i en intervju med Studio ett.

17.25

I Benghazi förbereds för nya strider. Men motståndsrörelsen vill inte att väst ingriper militärt. Exemplet Irak avskräcker och precis som i Egypten vill oppositionen på egen hand störta diktatorn Kadaffi.

17.15

För att upprätta en flygfri zon över Libyen krävs att landets flygförsvarsystem slås ut. Annars går det inte att upprätta en sådan zon, säger en högt rankad amerikansk general James Mattis

– Det skulle kräva en militär operation, säger Mattis.

 17.00

Tiotusentals människor i timmen försöker passera gränsen mellan Tunisien och Libyen, rapporterar vår korrespondent Alice Petrén. Gränsstationen nära havet har förvandlats till ett människohav av 100 000 tals människor, som saknar både mat och vatten. De som flyr är främst utlänningar, som desperat försöker ta sig hem igen, rapporterar Alice Petrén.

16.30

Muammar Kadaffi har erbjudit rebellerna stora summor pengar om de kapitulerar. Men de har vägrat och striderna fortsätter, rapporterar David Carlqvist.

Väst fortsätter med ekonomiska och politiska påtryckningar på diktatorn Kadaffi, men någon enighet om flygförbudszoner eller militärt ingripande finns just nu inte. Ryssland motsätter sig flygförbudszoner och Frankrike vill bara agera om FN tar beslut om militär intervention.

16.20

Tusentals sitter fast vid gränsen mellan Libyen och Tunisien. Läget blir allt mer desperat, rapporterar vår korrespondent Alice Petrén.

16.00

I Österrike har familjen Kadaffis tillgångar på banker blockerats. Det handlar om 1,2 miljarder euro på bankkonton. Den österrikiska regeringen kan också hindra att familjen kommer åt tillgångar i fastigheter. Klanen Kadaffi har haft en nära relation till Österrike. Sonen Seif al-Islam studerade i Wien och syntes ofta i societetskretsar och vid den årliga operabalen. Han ägde två vita tigrar i Schönbrunns zoo och var god vän med högerpolitikern Jörg Haider. Han var med vid Haiders begravning i oktober 2008.

15.51

Bankkonton med totalt två miljoner euro som tillhör en son till Muammar Kadaffi har frysts i Tyskland. Det är ett beslut i enlighet med EU:s om sanktioner mot den libyske diktatorn och hans familj. Vilken son det handlar om offentliggörs inte, men sonen Seif al-Islam studerade nyligen i tyska München. Men han efterlämnade mest skulder, obetalda räkningar på nära en miljon euro bland annat för reparationer av hans Ferrari.

15.50

Den franske utrikesministern utesluter en militär aktion mot Libyen utan att det finns ett klart FN mandat.

15.45

Ett militärt råd har bildats av oppositionen i Benghazi, i östra Libyen. I rådet finns officerare som deltagit i motståndet sedan upproret började.

Alla namn är inte kända i rådet än, men där finns en fd inrikesminister generalen Abdel Fatah Yunis, som gått över till oppositionssidan.

 – Forfarande finns det oenighet om en del förslag till medlemmar. Folket vill helst ha med de officerare som gick över till oppositionen från början och som aldrig tvivlade, säger Fathi Terbeel, advokat och en av dem som startade upproret.

15.30

Tunisiens premiärminister beju Caid Sebsi skapar ett författningsråd, som ska skriva om landets författning inför nya val i landet.

15.15

I Oman har extra militär satts in i huvudstaden Muscat,  norr om stan och vid gränsen mot Förenade Arabemiraten. Efter tre dar i rad med regimprotester är oron stor över att det kan spridas.

15.05

Gästarbetare från framförallt Afrika och Bangladesh är fast i Libyen och får ingen hjälp att lämna landet, varnar Human Rights watch. Särskilt svarta gästarbetare riskerar att bli måltavla för folks ilska över de legosoldater som Muammar Kadaffi använt, vilka påstås komma från afrikanska länder.

14.55

Strömavhopp bland ministrar i Tunisien. Utvecklingsministern Ahmed Nejib Chebbi och utbildningsministern Ahmed Brahim följer efter premiärministern och tre andra ministrar som hoppat av övergångsregeringen i Tunisien.

 har setts av nära två miljoner videon på nätet.  Muammar Kadaffis tv tal förvandlats till rap med två lättklädda kvinnor som dansar runt honom. Succen på You tube har skapats av en 31 årig israelisk musiker, journalist och DJ, i Tel aviv. Zenga Zenga är en remix av en sång av amerikanska rapparen Pitbull and T-Pain. Zenga betyder litet kvarter på arabiska. Noy kan inte arabiska, men tyckte att Kadaffis tal hade en rytm, som fick honom att skapa klippet.

14.00

– No demonstrations at all in the streets. Inga demonstrationer överhuvudtaget på gatorna. De är med oss, de älskar mig, de dör för mig, säger Muammar Kadaffi när han intervjuas av BBC, ABC och brittiska dagstidningen Sunday Times.

Ännu ett framträdande av den libyske ledaren sen 41 år, som visar hur långt han är från det som pågår i hans eget land. Inte ens påpekanden från BBC:s reporter Jeromy Bowers om att han själv faktiskt sett antiKadaffidemonstrationer i Tripoli på gatorna får Kadaffi att sväva på målet.

13.30

EU har kallat till ett nytt möte den 11:e mars för att diskutera nya åtgärder mot Libyen.