Allvarlig budgetkris hotar USA:s ekonomi

1:26 min

På fredag löper den provisoriska amerikanska budgeten ut och den federala staten i USA står då utan pengar för sina löpande utgifter, vilket kan leda till stora uppsägningar.

För att förhindra det diskuterar demokrater och republikaner nu en förlängning av den tillfälliga budgeten, men bara med två veckor då pengarna tar slut igen.

Den amerikanska kongressen skulle ha godkänt årets budget redan i höstas, men politisk oenighet gjorde att det inte blev av. Nu har man istället en provisorisk budget som gäller till på fredag. Republikanerna, som numera har majoriteten i representanthuset, har föreslagit nerdragningar på mer än 60 miljarder dollar i år.

Demokraterna säger nej och de kontrollerar senaten. Det råder alltså dödläge och för varje dag blir situationen allt mer allvarlig. Det verkar också politikerna på bägge sidor inse och nu ser det ut som om den tillfälliga budgeten kommer att förlängas i två veckor.

I den ska utgifterna skäras ner med 4 miljarder dollar. Demokraterna har accepterat det och lockbetet från republikansk sida har varit att minskningarna ska ske på områden som president Obama själv föreslagit.

Men även om de två partierna kommer överens om en förlängning så är man tillbaka i samma situation - fredagen den 18 mars. Finns det ingen budget då finns det inga pengar till statens löpande utgifter annat än för det allra väsentligaste, det kan till exempel bli stora uppsägningar.

Och det verkar närmast omöjligt att komma överens, republikanerna är benhårt övertygade om att det behövs kraftiga nerskärningar. Demokraterna menar att USA-ekonomin bara börjat återhämta sig och då är det fel tid för åtstramningar.