Reinfeldt: "Bildt var tydlig om Libyen"

1:53 min

Nu kommenterar statsminister Fredrik Reinfeldt kritiken mot utrikesminister Carl Bildts uttalanden om Libyen. Bildt och flera andra ledare i västvärlden har fått kritik för att vara för svaga i sitt stöd för de som gör uppror i Libyen. Reinfeldt säger nu att han känner med alla som tycker att Kadaffi ska lämna sin post.

– Min uppfattning är att demokrati är överordnat andra styrelseskick och det gäller i alla lägen. Sedan är det viktigt att uppror mot en diktator ersätts av demokrati och folkstyre, och det är inte alltid fallet i världshistorien att det blir fallet, säger Fredrik Reinfeldt.

Kan du säga nu att du stödjer de som kämpar mot Kadaffi?

– Ja, jag känner med alla som tycker att Kadaffi ska gå, det är en ledare som är helt bankrutt givet att använda eldgivning mot sin egen befolkning och jag tror alla är inställa på att Kadaffieran är över. Men det är viktigt att som sagt också se att vad som kommer därefter måste bygga på dialog och att det libyska får fatta sina egna beslut, säger Fredrik Reinfeldt.

Det var förra veckan som utrikesminister Carl Bildt gjorde sitt omdiskuterade uttalande om Libyen, ett uttalande som ledde till många protester.

– Det handlar inte om stödja de ena eller de andra, det handlar om att försöka få stabilitet och rimlig utveckling, sade Carl Bildt.

Bildt har senare försökt förtydliga sig i en rad intervjuer.

Fredrik Reinfeldt säger inte vad han tycker om Bildts uttalande, men försvarar sin utrikesminister.

– Jag tycker Carl på ett utmärkt sätt har förklarat och varit tydlig, precis som jag nu var, om att demokrati är överordnat diktatur och att med ordning förknippar vi också att det måste grundas i en demokrati. En diktatur kan aldrig vara stabil, den bygger alltid på felaktiga ingångsvärden, säger Fredrik Reinfeldt.

Vad säger du till dem som tycker att han inte tog ställning för de som slåss mot Kadaffi och för demokrati?

– Jag tycker inte det är en korrekt återgivning av vare sig Carl Bildts gärning eller ens ställningstaganden i det här enskilda fallet, säger Fredrik Reinfeldt.