Nobelpristagare får sparken

1:36 min

Nobelpristagaren Muhammad Yunus har avskedats med omedelbar verkan från Grameen Bank, uppgav bankens ordförande på onsdagen.

Banken i Bangladesh hjälper fattiga i hela världen med små lån. Och Muhammad Yunus mikrolån har inspirerat överallt, också i Sverige. Men den senaste tiden har Grameen Bank varit under allt starkare press.

Det är Bangladesh regering och Centralbank som ger beskedet. Regeringen äger en del av Grameen Bank. Anklagelserna mot 70-årige bankmannen Muhammad Yunus gäller bland annat att han bryter mot pensionslagarna som jobbar kvar trots sin ålder.

Dessutom är han anklagad för ärekränkning. Muhammed Yunus har blivit hyllad i hela världen som en pionjär i kampen mot fattigdom med mikrolån som medicin. Yunus nominerades flera år till fredspriset av USA:s förre president Bill Clinton. När Yunus tog emot det 2006 blev han världskänd.

100 miljoner människor har i dag mikrolån hos olika banker. Men den glänsande nobelmedaljen har en baksida. Alltmer kritik har framförts mot skyhöga räntor. Många hamnar i skuldfällor i en pyramidliknande uppbyggnad där hela grupper står ansvariga om en person inte kan betala.

har dessutom berättat om hur pengar från Sverige och Norge till Grameen Bank använts på ett tvivelaktigt sätt, vilket också lett till kritik i Bangladesh.

Premiärministern har uttalat att Grameen Bank och andra mikrolånsgivare suger blod ur fattiga. Det pågår ett politiskt spel. Men banken tillbakavisar anklagelserna i dag och meddelar att grundaren Muhammad Yunus fortsätter hos banken och tar strid för att vara kvar.