Sista striden om motorvägsbygget i Moskva har börjat

7:02 min

I Moskva hårdnar nu striden om den täta ekskogen norr om staden. I höstas berättade vi här i Klotet om hur Rysslands president tillfälligt stoppat det motorvägsbygge som hotar skogen. Men på senare tid har miljöaktivisterna i Moskvaförorten Chimki arbetat i motvind efter att en expertkommission slagit fast att motorvägen ändå borde dras genom skogen. Frågan har blivit en symbol för hela den ryska miljörörelsen och dess möjligheter att ta strid med politiker och tjänstemän.

Knappt hundra människor har samlats vid Gribojedov-statyn på Boulevardringen i centrala Moskva. Men som vanligt när organisationen "Moskvaregionens miljöförsvar" kallar till protestmöte är det många journalister på plats. Fotografer cirklar runt gruppen aktivister för att få bra bilder och tv-teamens kameramän letar efter de bästa vinklarna.

Just den här demonstrationen riktar sig i första hand mot det franska bolaget Vinci som är kontrakterat för det omstridda motorvägsbygget genom Chimki-skogen norr om Moskva. Några av demonstranterna håller upp jättelika flygbiljetter utställda på Vinci med avgång från Chimki och med destination Santa Helena, ön i Sydatlanten dit Napoleon förvisades efter slaget vid Waterloo. Det kaxiga budskapet till den franska konstruktionsfirman är: ge upp de nuvarande planerna på motorväg genom vår skog. Chimki är ert Waterloo.

Men efter att ha seglat i medvind i höstas har gruppen "Moskvaregionens miljöförsvar" fått allt svårare att nå ut med sitt budskap. Framgången i slutet av augusti när Rysslands president Dmitrij Medvedev tills vidare stoppade motorvägsprojektet och beordrade en översyn förbyttes i december i motgång. Den statliga expertkommissionen slog fast att den ursprungliga byggplanen var den bästa och att skogen i Chimki kunde huggas ned. Ungdomspolitikern Dmitrij Gudkov som deltar i demonstrationen säger att Chimki har blivit avgörande för hela den ryska miljörörelsen.

- När Medvedev stoppade motorvägsbygget var det många av landets miljö- och människorättsaktivister som sa att nu kommer vi också att vinna striderna i våra regioner, säger Dmitrij Gudkov.

Han är 31 och tillhör ungdomsgrenen i Ett rättvist Ryssland, ett av partierna i det ryska parlamentet duman. Gudkov säger att vinden tyvärr vände när den statliga kommissionen gick emot miljörörelsen i Chimki. Nu är det tjänstemännen och politikerna som känner att de kan göra vad de vill.

- De började hugga ned skog i Kaliningrad, Tjeljabinsk och på tajgan i östra Sibirien eftersom de styrande förstått att de kan strunta i protester från det civila samhället, säger Dmitrij Gudkov som tycker att miljöproblemen blivit fler i och med motgångarna för Chimki-försvararna.

Glädjen har förbytts i besvikelse

Mitt i folkhopen står demonstrationens givna centralperson, Jevgenia Tjirikova. Hon presenterar gästtalare, håller egna utläggningar och ger intervjuer till journalister. Den före detta småföretagaren har kämpat i fyra år för att övertyga myndigheterna om att motorvägen kan byggas på ett sätt som skonar skogen i Chimki och att det dessutom skulle bli billigare. Tjirikova säger att glädjen över att presidenten förra året la sig i har förbytts i besvikelse.

- Dmitrij Medvedev begick ett stort politiskt misstag, han borde inte ha gett sig in i den här frågan om han inte hade vilja och kraft att ta den hela vägen, säger Jevgenia Tjirikova.

Vi sitter i hennes lilla lägenhet i Chimki där 33-åriga Tjirikova bor med man och två döttrar. Ekskogen som blivit världsberömd ligger bara fem minuters promenad härifrån.

- Jag flyttade hit redan för 13 år sedan just för att komma nära skogen

Jevgenia Tjirikova var en av de första att slå larm om att någonting var på väg att hända i området. För henne handlar striden i första hand om korruption. Korrupta lokalpolitiker och beslutsfattare längre upp i den ryska hierarkien har enligt Tjirikova så mycket att vinna personligen på att motorvägsbygget blir av enligt den ursprungliga planen att de är beredda att köra över alla miljöhänsyn. De har redan roffat åt sig råvarutillgångarna i de avlägsna regionerna så nu har de kommit till storstäderna för att fortsätta rovdriften, säger Jevgenia Tjirikova.

- Om de lägger beslag på oljan för egen vinning så märker jag inte mycket av det eftersom det sker långt bort i Sibirien, säger Tjirikova.

- Men nu förstår jag hur korruptionen fungerar eftersom den har nått fram till min egen tröskel, tillägger hon.

Hon tror också att Rysslands president har förlorat mycket på sin obeslutsamhet när det gäller Chimki-skogens framtid. I Ryssland har man aldrig gillat svaghet och Dmitrij Medvedev har i den här frågan visat hur svag han är.

Demonstrationen på torget är på väg att lösas upp men "Moskvaregionens miljöförsvar" samlar sig till nya aktioner. Var och varannan vecka genomförs olika möten och marscher, såväl i förorten Chimki som i centrala Moskva. Organisationen har kontakt med miljögrupper runt om i Europa och med jämna mellanrum genomförs solidaritetsaktioner i länder som Tyskland och Frankrike. Ungdomspolitikern Dmitrij Gudkov säger att Chimki-skogen blivit en viktig symbol.

- Skogen har blivit en symbol internationellt för hela det ryska civila samhället, säger Dmitrij Gudkov.

Nu hoppas han att frågan om skogens framtid ska hamna högst upp på den politiska dagordningen i landet. Det är för många som slutat bry sig om det här, säger Gudkov.

- Kom igen nu, tro inte att popcornen tagit slut, showen är över och det är dags att roa sig med någonting annat ,säger Dmitrij Gudkov från partiet Ett rättvist Ryssland och han tillägger:

- Det är dags att återvända till frågan om Chimki-skogen för den är långt ifrån avgjord.

Fredrik Wadström för Klotet Moskva