Antimuslimsk affisch var inte tryckfrihetsbrott

3:48 min

Skånepartiets ledare Carl P Herslow stod på onsdagen inför rätta i Malmö, åtalad för tryckfrihetsbrottet hets mot folkgrupp. Sent på eftermiddagen kom beskedet från juryn: Det var inte hets mot folkgrupp när Herslow visade upp en affisch som avbildade profeten Muhammed och hans nioåriga hustru nakna.

Efter juryns utslag kan partiledaren inte fällas när tingsrättens dom kommer den 16 mars.

Carl P Herslow visade upp affischen i fjol under ett torgmöte i Malmö, och likadana affischer sattes också upp på flera håll i staden. Att affischerna hade tryckts i en storformatsskrivare innebar att fallet kunde prövas som ett eventuellt tryckfrihetsbrott.

I och med att rubriceringen var tryckfrihetsbrottet hets mot folkgrupp var det Justitiekanslern (JK) som stod bakom åtalet, och en jury fick uttala sig om brottet.

– I det här fallet så är det fråga om en tryckt skrift. Det kan låta lite konstigt för i det här fallet är det en affisch, men så ser reglerna ut. Eftersom det i det här fallet är en tryckt skrift så är det tryckfrihetsförordningen som blir aktuell, och då hamnar det i den här gruppen av tryckfrihetsbrott, säger JK Anna Skarhed.

Han 53 hon 9. Är det sådana bröllop vi vill se i Skåne?, stod det på den tryckta affischen föreställande en naken profet Mohammed med en naken 9-årig hustru. Vice chefsåklagare Bo Birgerson hävdade att den uttrycker ringaktning mot muslimer. Herslow och hans försvarsadvokat Theodor Nordenadler hävdade att affischen kritiserar företeelsen barnäktenskap inom islam. Tanken var också att provocera för att nå ut med budskapet. Birgerson menade att de nakna personerna på bilden kan associera till pedofili och barnvåldtäkt. Men Herslow förnekade att nakenheten skulle leda tanken till sex, däremot till "familjebildning" mellan vuxna och barn.

När Herslow stod på Stortorget några veckor senare med en likadan affisch blev det inget åtal, för den affischen framställdes med bläckstråleteknik och då gäller inte tryckfrihetsförordningen.

Betyder det att det är fritt fram att rita, men inte att trycka, sådana affischer?

– Nej, det är inte fritt fram att rita, men då hamnar du inte under tryckfrihet utan då blir det att bedöma som brott under de vanliga reglerna. Självklart kan du göra dig skyldig till hets mot folkgrupp också genom att rita någonting, men då blir det inte en tryckfrihetsfråga.

På frågan varför just Herslow och inte den som ursprungligen skapat affischen åtalas, svarar Anna Skarhed att det är en fråga som har med ensamt ansvar att göra. I det här fallet, då man inte vet vem som tryckt affischen, går man vidare och då är det den som visat upp och innehaft den, det vill säga Herslow, som åtalas. Det går på sätt och vis att jämföra med en ansvarig utgivare, säger Anna Skarhed.

I flera nordiska länder har under de senaste fem åren liknande material förekommit och en del har också tryckts i pressen. Både Jyllandspostens Muhammedkarikatyrer och Lars Vilks verk är kända för allmänheten.

Finns det någon principiell skillnad mellan Herslow-fallet och de övriga, och har detta i så fall att göra med det att han är en aktiv politiker och partiledare, dessutom för just invandringskritiska Skånepartiet?

– Det har ingen betydelse att vi i det här fallet pratar om en person som är en partiledare. Det har ingen betydelse för den här bedömningen. Däremot prövade den som var JK innan mig de här Muhammedkarikatyrerna som har anmälts hit, och då har JK gjort bedömningen att detta inte utgjorde hets mot folkgrupp och inte väckt någon förundersökning eller åtal. Så man kan konstatera att man gjort skillnad i bedömningen mellan dessa två.

Skullle nuvarande JK, Anna Skarhed, ha åtalat de ansvariga utgivarna som tryckt Muhammedkarikatyrerna?

– Det är en fråga som du naturligtvis har rätt att ställa och som jag på samma sätt har rätt att inte svara på. Jag kan säga att jag respekterar beslut som har fattats, och som läget är nu så har JK gjort den bedömningen, säger Anna Skarhed som sedan december månad är Sveriges Justitiekansler.