Försvaret vill inte undersöka ubåts-vrak

2:31 min

Vraket efter en whisky-ubåt hittades utanför Gotland 2009, men försvaret har inget intresse av att undersöka den närmare.

Det trots att bland andra förre överbefälhavaren Bengt Gustafsson tror att ubåten skulle kunna bringa mer klarhet i vad den svenska militären faktiskt letade efter under ubåtsjakten på 1980-talet.

– Det är intressant om vi hittar en främmande ubåt som är skadad av stridsmedel. Det är bara Sverige som under 1980- talet och början av 1990-talet använde stridsmedel mot kränkande ubåtar, säger överbefälhavare Bengt Gustafsson.

Ubåten, byggd på 1950-talet, en så kallad whisky-ubåt som Sovjetunionen hade många av och som ligger på havets botten inom svensk ekonomisk zon utanför Gotland, väcker alltså en förhoppning hos en del om att en gång för alla bevisa att Sverige faktiskt utsattes för ubåtskränkningar under 1980-talet och att det var det forna östblocket som stod för dem.

Ett mätföretag hittade vraket av en slump och lämnade över bilder och annan information till försvaret, men enligt företagets vd Ola Oskarsson behövs fler undersökningar för att kunna avgöra om ubåten tappades när den bogserades till skrotning eller om den är sänkt av svensk militär.

Bo Rask som är stabschef vid marintaktiska staben ser ingen anledning till fler dykningar.

– Den är inte sänkt med någon sorts vapenverkan, det kan man konstatera. De bilder vi har sett visar inga sådana tecken, säger Bo Rask.

Ord står alltså mot ord. Bo Rask hänvisar också till en bogservajer som ligger på däck som alltså skulle vara ett tecken på att den bogserats.

Förre ÖB Bengt Gustafsson avfärdar inte att det var så, men han har också en annan förklaring, han tror att det kan vara en polsk whisky-ubåt som tillsammans med en annan ska ha träffats av anti-ubåtsgranater utanför Utö 1980.

De ska ha lyckats ta sig därifrån till en väntande polsk bärgningsbåt utanför Gotland som skulle bogsera dem, något som observerades av svensk militär. Men en av ubåtarna ska alltså ha sjunkit.

Det finns alltså all anledning att undersöka den sjunkna ubåten tycker Bengt Gustafsson och han får medhåll av Håkan Juholt, socialdemokratisk ordförande i riksdagens försvarsutskott och folkpartisten Allan Widman, ledamot i samma utskott.

– De förmodade ubåtskränkningarna har präglat den försvars- och säkerhetspolitiska debatten under flera årtionden och det är klart att allting som kan bringa ljus över det är viktig och värdefull kunskap, säger Allan Widman.