EU kräver förbättring av Kroatiens rättssystem

1:50 min

För att få bli medlem av EU måste Kroatien göra många fler förändringar av sitt rättssystem. Det slår EU-kommissionen fast i en ny rapport, och kräver framför allt bättre utredningar om misstänkta krigsbrott under Balkankriget.

Kroatien har förhandlat om EU-medlemskap i över fem år, och samtidigt förändrat stora delar av sitt samhälle för att nå upp till EU:s krav.

Men när det gäller rättssystemet återstår mycket, enligt den rapport EU-kommissionen la fram i går.

Bland annat måste Kroatien bättre skydda minoriteters rättigheter och göra ännu mer för att bekämpa den korruption som har genomsyrat landet.

Framför allt måste kroaterna bättra sig när det gäller utredningar om misstänkta krigsbrott i början av 1990-talet.

Inget tyder direkt på att EU skulle säga nej till Kroatien som sin 28:e medlem, men däremot är risken nu överhängande att Kroatiens EU-inträde återigen blir försenat.

Landets redan hårt kritiserade center-högerregering har satsat mycket politisk prestige i att slutföra medlemskapsförhandlingarna före halvårsskiftet.

Efter gårdagens rapport från kommissionen kan det bli mycket svårt att hinna med, och enligt statsvetarprofessor Ivan Grdesic kan en försening bli politiskt dyrbar för Kroatiens regering med premiärminister Jadranka Kosor i spetsen.

Framför allt konservativa krafter inom det regerande HDZ-partiet kan inleda en svekdebatt mot premiärministern om EU-förhandlingarna inte blir klara i juni, säger Ivan Grdesic vid universitetet i Zagreb.

Medan mycket alltså återstår för Kroatien att göra när det gäller det rättsliga systemet rapporteras samtidigt om framsteg i den svåra förhandlingen om konkurrensfrågor.

Stötestenen där är Kroatiens statsstöd till den stora varvsindustrin, en typ av statsstöd som bryter mot EU:s regelverk.