Uppgörelse ska mota främlingsfientlighet

1:07 min

Regeringen har gjort en uppgörelse med Miljöpartiet om migrationspolitiken, som beskrivs av statsminister Fredrik Reinfeldt som ett medel för att stänga ute främlingsfientliga krafter.

Det innebär att Moderaterna har backat i en rad frågor och att Miljöpartiet och de små borgerliga partierna fått igenom många av sina krav.

Regeringen har valt en politik som stänger ute Sverigedemokraterna från inflytande i invandringsfrågan säger moderatledaren och statsministern Fredrik Reinfeldt.

– Ett vägval som stänger dörren för de främlingsfientliga krafter runtom i Sverige och i Sveriges riksdag som vill ha inflytande på ett område där vi med detta vägval markerar att vi stänger dörren, sade han.

Genom överenskommelsen med Miljöpartiet, som bygger på den förda politiken, skaffar sig regeringen majoritet i riksdagen för sin migrations- och asylpolitik fram till nästa val. Sverigedemokraterna lämnas därmed utan inflytande i denna fråga.

På en rad punkter ska invandringspolitiken bli mer human. Till exempel ska gömda papperslösa flyktingar få rätt till sjukvård, deras barn ska få gå i skola och det ska bli lättare för ensamkommande flyktingbarn att få stanna i Sverige.

När det gäller anhöriginvandring är partierna överens om att man till exempel ska kunna identifiera sig via DNA för att underlätta för grupper som saknar identitetshandlingar, till exempel de som kommer till Sverige från Somalia.

Det var i februari som Miljöpartiet inledde förhandlingar med regeringen för att mildra kraven för anhöriginvandring och förhindra skärpning generellt.

– En av de allra viktigaste frågorna som vi har drivit är vård för papperslösa. Vi är väldigt glada över att regeringspartierna har ställt sig på vår sida. Frågan om särskilt ömmande skäl i asylhanteringen har också varit viktiga, bland annat när det gäller apatiska flyktingbarnen. Där ser vi också steg i det här dokumentet som går i rätt riktning, sade hon vidare.

Arbetskraftsinvandringen från länder utanför EU blir kvar.

Många detaljer återstår och kommer att följas med den utredning på området som miljöpartisten Mikaela Waltersson och migrationsminister Tobias Billström kommer att presentera i maj.