Furtenbach: Ännu en kil mellan MP och S

Ekots inrikespolitiske chef Fredrik Furtenbach konstaterar att Moderaterna har fått ge med sig mest för att uppgörelsen om migrationspolitiken med Miljöpartiet ska kunna komma till stånd. Samtidigt slår alliansen in ytterligare en kil mellan Miljöpartiet och Socialdemokraterna.

Varför har partierna gjort den här uppgörelsen?

– Alliansen lyckas nu få en majoritet för sin migrationspolitik för de kommande tre och ett halvt åren, och de kan peka på att de kan hålla Sverigedemokraterna utanför allt inflytande och att de inte anpassar sig för främlingsfientliga som partier i andra länder har gjort, säger Fredrik Furtenbach.

-- Dessutom binder alliansen nu upp Miljöpartiet för sin migrationspolitik inom EU och slår in ytterligare en kil mellan Miljöpartiet och Socialdemokraterna.

Vilka partier har vunnit respektive förlorat mest?

– De som har gett mest är Moderaterna, eftersom migrationsminister Tobias Billström har haft en strikt linje om att människor som inte har uppehållstillstånd inte ska uppmuntras att stanna kvar här.

– Miljöpartiet får inflytande över migrationspolitiken, och allt regeringen gör ska nu förhandlas med Miljöpartiet. De offrar att de ska göra upp om migrationsfrågor i EU-sammanhang, och accepterar dessutom EU:s Stockholmsprogram om migration som de tidigare kritiserade.

Reinfeldt talar om att stänga dörren för främlingsfientliga krafter med den här uppgörelsen, kommer han att lyckas med det?

– Sverigedemokraterna hade inget inflytande över migrationsfrågorna, men regeringen kan peka på att de inte låter sig knuffas i främlingsfientlig riktning som regeringar i andra länder har gjort.

Varför har det dröjt så länge med en uppgörelse på det här området, ett gemensamt regelverk för papperslösa flyktingar har det ju till exempel talats om länge?

– Orsaken är att båda blocken har varit splittrade om hur man ska se på de papperslösa. Inom alliansen har framför allt Moderaterna stått för en strängare linje än övriga partier.