4 MARS 2011

Tanten, en stilförebild? – modevärldens nya vurmande för den mogna kvinnan

I veckans STIL ska vi ta en titt på dagens vurmande för äldre kvinnor som just nu gör ett segertåg genom samtidens modevärld där de framhålls som eleganta förebilder. Är det bara för att äldre kvinnor sitter på pengar att köpa kläder för? Eller finns där en genuin beundran?

Under visningarna av årets vår- och sommarmode i Paris hade till exempel modehuset Chanel dammat av modellen Inès de la Fressange, 53 år. Chefsdesignern Karl Lagerfeld hävdar att: ”dagens moderna kvinna har ingen ålder, hon är tidlös”. I London gjorde den idag 71-åriga modellegenden Veruschka comeback på catwalken under den brittiske designern Giles Deacons visning och för att understryka elegansen i sin nya damkollektion använde sig även den amerikanska designern Tom Ford av kända mogna kvinnor, som modellen Lauren Hutton (68) och  skådespelaren Marisa Berenson (64). Även flera exklusiva juvelerarfirmor väljer idag att använda sig av modeller som inte längre är purunga. Märken som Bulgari och Pommelato, har anlitat dom drygt femtioåriga skådespelarna Julianne Moore och Tilda Swinton som modeller i sina annonskampanjer. Och trenden fortsätter. Under den nyligen avslutade modeveckan i New York fick designern Adrienne Vittadini uppmärksamhet för att ha hyrt in mogna gamla toppmodeller, inte minst den 79-åriga – och väldigt tjusiga – Carmen Dell’Orefice till sin visning, vars titel var ”Moderna musor”.

Det finns med andra ord en anledning till att vartenda internationellt modemagasin under senare tid har haft hyllande artiklar om ”den mogna kvinnan” och tipsar om hur man klär sig snyggt klädd i alla åldrar.

I programmet berättar vi om hur synen på ”den mogna kvinnan” har förändrats. Det var inte så länge sedan det var slut med dans, nöjen och kläder i ljusa färger så fort man gift sig, vid 18 års ålder. Sedan gick det utför, snabbt. Vi tar en titt på rivjärnen i gamla svenska filmer från 1930-, 40- och 50-talen där tanten hade sin givna plats. Ofta i form av hembiträden, portvaktstanter, hushållerskor, eller direktörskor. Det var rakryggade fruntimmer som ställde saker och ting till rätta och sade till på skarpen när det gick för långt. Dagmar Ebbesen, Julia Caesar och Hjördis Petterson var stjärnorna. Vi har pratat med skådespelaren Sissela Kyle om deras storhet. Vi har även talat med Ari Seth Cohen som driver bloggen ”Advanced Style” som helt ägnas äldre personer med personlig stil. Varför gör han det? Vi pratar också med den 25-åriga designern Fanny Karst vars dröm alltid har varit att designa kläder för kvinnor från 60 och uppåt. Det gör hon idag med det egna märket Old Ladies' Rebellion. Och så får vi höra veteranmodellen Ingmari Lamy berätta om hur det är att åldras i modebranschen.

Veckans gäst är Karin Lövgren etnolog, forskare och författare till boken Se lika ung ut som du känner dig – kulturella föreställningar om ålder och åldrande i populärpress för kvinnor över 40.