KÖN OCH KÄRLEK

Först i kön med ett tredje kön

0:56 min

Bishnu Adhikari i Nepal har blivit en av de första att få en flygbiljett där det varken står "Mr" eller "Mrs". 

Ulrika Westerlund på RFSL tycker att det är ett viktigt framsteg att flygbolaget erkänner att 22-åringen  varken är en tjej eller en kille. 

– Därför att det finns människor som varken känner sig som män eller kvinnor och som önskar ha en annan könsidentitet också i sina juridiska dokument.

Det är ett indiskt flygbolag som i stället för att tvinga in 22-årige Bishnu Adhikari i man- eller kvinnakategorin har infört en tredje kategori. På flygbiljetten står "TG",som i third gender, det tredje könet.

Bishnu Adhikari föddes som tjej i Nepal men har aldrig känt sig som varken hon eller han. När Nepal 2008 erkände en tredje könsidentitet så blev Bishnu den första att få det inskrivet i sitt pass.

I Sverige vill Vänsterpartiet att vi också inför ett tredje kön, för personer som inte känner sig bekväma med att vara man eller kvinna, eller när det biologiskt är svårt att avgöra om någon är tjej eller kille.

– Det förenklar människors liv att man har möjlighet att ta dokument som respekterar den identitet man lever i, säger Ulrika Westerlund.