Valet i Estland handlar om jobben

2:03 min

Estland är sakta på väg tillbaka efter att ha drabbats hårt av den ekonomiska krisen. På söndag går landet till parlamentsval - den stora frågan är hur landet ska gå till väga för att skapa fler jobb och vem som ska betala för satsningarna.

Ett förslag är att höja skatten för höginkomsttagare något som bland andra Tallinnbon Evelina Levotsskaja tycker är en bra idé.

– Jag röstade som jag gjorde på grund av inkomstskatten. Den som tjänar mer ska betala mer, berättar Evelina Levotsskaja som jag träffar i en vallokal i Tallinn och som redan har röstat - och inte på regerande Reformpartiet eller dess konservativa samarbetsparti som vill ha kvar dagens system.

I det senaste parlamentsvalet för fyra år sedan, innan finanskrisen, var Reformpartiets slogan "skattefria fredagar".  Årets val handlar om jobben.

Reformpartiet vill sänka skatterna för att öka privatkonsumtionen och fortsätta låta företagen vara skattebefriade för att underlätta för dem att växa och på så sätt skapa fler jobb.

Socialdemokraterna och Centerpartiet vill ha inkomstbaserad skatt och Socialdemokraterna vill också sänka arbetsgivaravgifterna för dem som anställer unga.

Harri Taliga är ordförande för EAKL, motsvarande svenska LO, och han tror att det behövs mer än skatteförändringar.

– Den stora utmaningen för Estland är att bli bättre på förädling av varor.

För 20 år sedan exporterade man timmer, nu exporterar man möbler. Sådan förädling kan man göra också inom till exempel textilbranschen, tror Harri Taliga.

– Vi måste se de möjligheterna - och utnyttja dem.

Det börjar bli bråttom. I dag är mer än 16 procent av estländarna arbetslösa. En av dem är Evelina Levotsskaja som vi träffade i vallokalen och som delvis lever på sparade pengar.

– Det går bra ett tag till, men till sommaren hoppas jag hitta ett jobb.