Försvaret ändrar sig om ubåts-vrak

1:06 min

Mycket talar för att försvaret kommer att undersöka den sjunkna sovjetiskbyggda ubåt som hittats utanför Gotland. Chefen för försvarets marintaktiska stab, Bo Rask, sa tidigare att det inte finns någon anledning till fler dykningar vid ubåten, men nu kommer det andra besked både från honom och från försvarsminister Sten Tolgfors.

– Jag har frågat Försvarsmakten hur de ser på det här och de har sett bilder från den aktuella ubåten och bedömer att det inte är en ubåt som är sänkt av svensk vapeninsats.

– De pekar också på att det finns ett större antal ubåtar av samma typ som finns i Östersjön men att de också verkar vara öppna för att på längre sikt titta lite närmare på det här.

Försvarets Bo Rask i sa i Ekot i morse att det inte fanns någon anledning till fler dykningar efter den ubåt ett mätföretag hittat utanför Gotland 2009.

Han sa också att man kan konstatera av företagets bilder att ubåten inte sänkts av några stridsmedel.  

Men nu utesluter inte Rask att försvaret kan titta närmre på den sjunkna ubåtens historia. Men några besked om när detta kan hända kan Bo Rask inte ge.

– Vi gör bedömningen att det här inte har något operativt värde just nu. Därmed inte sagt att vi inte ska titta på den när vi får resurser för det och har tid för att göra det.

– Just nu är det tämligen hårda isförhållanden och annat i området. Vi har helt enkelt inte hunnit göra någon plan för detta på de cirka tio dygn vi haft kunskap om den här ubåten.