ECB lämnade räntan oförändrad

1:30 min

Den europeiska centralbanken ECB lämnade i dag sin viktigaste styrränta oförändrad på 1 procent. Men centralbankschefen Jean Claude Trichet är oroad över inflationen, något som kan få ECB att börja höja räntan snart.

– Det finns anledning att vara mycket vaksam, sa Jean Claude Trichet.

Det var den skarpare formuleringen om risken för en tilltagande inflation som analytikerna hade väntat på.

Centralbankschefen la också till att ECB står redo att beslutsamt ingripa om inflationstrycket tilltar. Det tolkas som att banken kan komma att höja styrräntan snart, kanske redan vid nästa ECB-möte om en månad.

För några år sedan, när ECB var inne i en cykel av räntehöjningar användes nämligen just sådant språk när banken stod inför nya räntehöjningar.

I samma ögonblick som centralbankschefen yttrade nyckelfrasen "mycket vaksam" sköt euron i höjden mot andra valutor, mot dollarn nådde den ett tag sin starkaste notering sedan i november i fjol.

Alltihopa tecken på att allt fler nu börjar räkna med stigande räntor.

En höjning av den rekordlåga styrräntan skulle bekämpa inflationen i de delar av eurozonen där tillväxten just nu är snabb, som Tyskland, men det skulle vara besvärligt för länderna i unionens utkanter där läget är betydligt knackigare, länder som Portugal, Irland, Grekland och Spanien.

Med ökande kostnader för att låna pengar skulle det blir svårare för dem att ta sig ur sina ekonomiska trångmål.