Just nu

Södertälje

Rekordinsats mot organiserad kriminalitet i Södertälje

2:06 min

Polis och myndigheter genomför just nu i Södertälje den största insatsen mot organiserad brottslighet hittills i Sverige. Målet är att helt slå ut den organiserade brottsligheten i Södertälje, och särskilt ett nätverk av kriminella mer känt som Södertäljenätverket.

– Det finns nog ingen satsning som har varit såhär stor, med den resursförstärkning som görs ifrån polismyndigheten Stockholm. Lägger man dessutom ihop det med andra brottsbekämpande myndigheter så kommer vi nog åtminstone kunna göra kraftiga tag mot den organiserade brottsligheten som utgår ifrån Södertälje, säger Gunnar Appelgren, chef för roteln mot organiserad brottslighet.

Polis och politiker i Södertälje har i flera år försökt uppmärksamma polisledningen i Stockholm om den allt grövre brottsligheten och gängens växande makt, framförallt Södertäljenätverkets.

Det handlar om personer som begår utpressning mot företagare och vanliga medborgare, beskyddarpengar från näringsidkare och grova våldsbrott för att lösa konflikter mellan gängen.

I början av april förra året besköts tre personer i en bil på öppen gata i något som polisen betraktar som en uppgörelse mellan gängen i Södertälje.

Två personer skottskadades svårt. Den händelsen blev en väckarklocka för polisledningen i Stockholm som drog igång en stor insats.

– Från Södertäljes sida har man ropat i ett antal år och sagt att man har problem med en grov brottslighet. Det är ett antal grova brott och det kanske vi på länsnivå inte har lyssnat tillräckligt bra på och trott på, säger Gunnar Appelgren

Förutom ett 60-tal poliser ingår flera andra myndigheter i insatsen, däribland Skatteverket, Försäkringskassan, Säkerhetspolisen och Ekobrottsmyndigheten.

Redan har satsningen rönt framgångar. Två personer har dömts till fyra års fängelse för medhjälp till mord för beskjutningen i april och just nu sitter tolv personer häktade misstänkta för inblandning i dubbelmordet på två bröder i juli förra året.

Polisen anser att också dubbelmordet var gängrelaterat och att samtliga tolv misstänkta går att knyta till Södertäljenätverket.

Polisen vill visa Södertäljeborna att de klarar av sitt jobb, för att få in mer tips och komma ännu längre i utredningarna, säger Gunnar Appelgren.

– Vi får väldigt mycket underrättelseinformation under bordet från olika håll, men man vågar inte riktigt. Kan vi visa att vi kan hantera utredningar och lyckas hoppas vi att vi kan skapa utrymme för de goda krafterna att kliva fram.