Anti-regimdemonstranter i Sudan slås ner brutalt

2:34 min

I Sudan har det förekommit sporadiska protester inspirerade av dem i Nordafrika, men de har snabbt slagits ner av säkerhetsstyrkor. Regimen går nu mycket hårt åt demonstranterna, med flera fall av både våldtäkt och tortyr.

Det var den tredje februari och det var den tredje demonstrationen som Ahmad, 23 år, deltog i. Den här gången hann han inte springa undan. Han greps av civilklädd polis innan protestmarschen ens hade börjat.

I tolv dagar satt han inlåst, utan kontakt med omvärlden och utan att någon form av rättslig process inleddes mot honom. Det första dygnet blev han slagen och fick elchocker. Andra av dem som greps samtidigt fick kokande vatten över sig, säger Ahmad.

Han var uppkopplad på Facebook på mobilen när han tvingades in i polisbilen under pistolhot, och hann på så vis meddela en vän vad som hände. Därför visste hans familj om vart de hade fört honom, och hans mamma och släktingar till andra gripna gick till säkerhetspolisens högkvarter varje dag och demonstrerade.

Ahmad släpptes till slut. Andra av hans vänner sitter fortfarande kvar.

En kvinnlig student har flytt till södra Sudan efter att ha våldtagits av flera polismän när hon hade deltagit i en av demonstrationerna mot regimen. Myndigheterna förnekar all kännedom om hennes fall, och även den våldtäktsanmälan kvinnan säger att hon har gjort till polisen.

Ahmad, med moderna fyrkantiga glasögon och drömmar om att bli filmregissör en dag, säger att det är för att det inte finns några mänskliga rättigheter i landet som han vill ha bort regeringen från makten. Det, och hur verkligheten ser ut utanför hans eget bekväma storstadsliv.

– De har haft 20 år på sig och har inte lyckats utveckla landet alls, förutom några vägar och broar. Det saknas skolor för barnen bara en timme utanför Khartoum, säger Ahmad.

Han tänker fortsätta att vara med i protesterna.

– Jag tvingades skriva under ett löfte om att inte ägna mig åt några aktiviteter som "skadar landet", men jag tänker demonstrera igen. Jag är inte rädd, jag är inspirerad. Av Egypten, Tunisien, säger Ahmad.

Hans hår som var en stor, burrig afrofrisyr innan han greps är nu rakat utmed huvudet. Säkerhetspolisen kände sig visst tvungen att ändra på min frisyr, säger han torrt.