Rättegång mot Jacques Chirac i dag

1:46 min

I Frankrike inleds i dag en rättegång mot den tidigare presidenten Jacques Chirac. Han är anklagad för att ha förskingrat pengar under sin tid som borgmästare i Paris mellan 1977 - 1995.

Detta är förstås en historisk rättegång – en tidigare fransk president inför rätta – men frågan är om den alls blir av. Jacques Chirac anklagas för att under sin tid som borgmästare i Paris ha låtit stadshuset betala för 21 kontraktsanställda, vilka aldrig jobbade åt staden utan i stället var verksamma för hans parti RPR.

Enligt rättsutredningen fanns det 481 personer på fejkade kontrakt för Paris stad, men eftersom det hela skedde för länge sedan och ärendena har hunnit bli preskriberade, har många misstankar aldrig kunnat prövas.

Från 1995 till 2007, under sina tolv år som president, åtnjöt president Chirac immunitet mot åtal. Under sina presidentår gjorde han sig bland annat känd för sitt hårdnackade motstånd mot Irak-kriget och för en spänd relation med USA:s president Bush.

Fyra medarbetare från Chiracs tid som borgmästare har redan dömts för fifflet, men nu har det hela kommit i kapp även den i dag 78 år gamle högerpolitikern.

Under helgen har fransk tv flera gånger visat hur Chirac och hans advokater slunkit in och ut från möten. Försvaret driver nu hårt att hela ärendet ska föras över till en konstitutionsdomstol med tanke på Chiracs höga ålder och svaga hälsa. Det skulle innebära att rättegången skjuts upp igen.

Den tidigare presidenten har meddelat att han inte kommer att närvara den första dagen i dag, men flyttas inte rättegången kommer Chirac att möta många fotoblixtar i morgon.

Frankrikes tidigare president riskerar höga böter och i teorin även fängelse, även om det senare är osannolikt med tanke på Chiracs hälsa.