Svajiga börser i Mellanöstern

1:39 min

Börserna i Mellanöstern fortsätter att svänga som vindflöjar i takt med att de oljeproducerande gulfstaterna kommer med nya beslut som är tänkta att lugna ner den politiska oron och kraven på förändringar.

Under söndagen, som är normal vardag i muslimska länder, steg börserna i Saudiarabien, Oman, Bahrain, Dubai och Kuwait med runt en procent vardera.

Undantagen fanns i Qatar som höll stängt och inte minst i Egypten, där modet att öppna börsen på söndagen svek beslutsfattarna redan tidigare i veckan, och alltså före helgens demonstrationer mot den förra inrikesministern och mot den gamla säkerhetstjänstens högkvarter i Kairo. Och nu är det åter oklart när handeln på Kairo-börsen kommer i gång.

Att den saudiska börsen repat mod efter de kraftiga fallen i förra veckan kan hänga ihop med ytterligare löften om insatser för att minska arbetslösheten, men också med att regimen skärpt tonläget mot främst den religiösa minoriteten med shiiter och nu förbjuder alla former av politiska protester och demonstrationer.

Börsen i Oman steg – möjligen sedan sultanen Qabus sparkat och bytt ut två av sina ministrar.

Men någon koppling mellan politiska eftergifter och en plus-siffra saknades dock i Bahrain, där det dagligen pågår stora demonstrationer, och där den religiösa majoriteten med shiiter bland annat vill få bort den nuvarande absoluta kungamakten och ersätta den med en konstitutionell monarki och ett parlament.

Sammantaget har gulfstaterna med Saudiarabien i spetsen beslutat att direkt eller indirekt skyffla i ut tiotals miljarder dollar till sina invånare för att lugna ner de upproriska stämningarna. Till exempel med direkta utbetalningar till arbetslösa eller med matkuponger i Kuwait, eller som i Abu Dhabi och Dubai med prissänkningar på 20-40 procent på 250 olika livsmedel.

Och allt detta sker nu, bland annat mot bakgrund av att aktiebörserna i Gulfstaterna trots uppgången i går fallit med runt 20 procent i spåren av den politiska oron.