Sverige vill hårdbanta EU:s budget

2:02 min

Sverige satsar hårt på en mycket stor nedskärning av EU:s budget. När statsminister Fredrik Reinfeldt höll ett EU-tal i Stockholm i dag angav han Sveriges linje inför den EU-budget som ska gälla från 2013 och sju år framåt.

– Det står klart att EU:s budget för länge sedan har passerat bäst före-datum. Vi måste tänka om, vi måste tänka nytt. Sverige argumenterar för en restriktiv budget, som ligger väl under en procent av EU:s samlade bruttonationalinkomst, sa Fredrik Reinfeldt (M).

Det är mycket stor skillnad jämfört med EU:s nuvarande budget.

Den är i dag drygt en procent av EU:s samlade bruttonationalinkomst, eller i svenska kronor räknat, en och en halv gånger så stor som en svensk budget.

Eftersom EU:s budget är 1 260 miljarder svenska kronor om året handlar den nedskärning som Sverige kräver om åtminstone ett par hundra miljarder svenska kronor.

Statsminister Fredrik Reinfeldt tycker det finns gott om områden att skära ner på. Jordbrukspolitiken är ett.

– Endast fem procent av EU:s befolkning arbetar inom jordbrukssektorn. En jordbrukssektor som därtill svarar för endast en och en halv procent av EU:s samlade BNP. 2010 går ändå 41 procent av EU-budgeten till just denna sektor.

Ett annat område är EU:s regionalpolitik.

– Insatser för att minska klyftorna mellan rikare och fattigare regioner är viktig. Inte minst var den det i sin första skepnad, när den kom på plats för 50 år sedan. Men är det rimligt att den i dag svarar för 35 procent av EU-budgeten?

Det Sverige nu föreslår är en mindre budget än något annat EU-land hittills kunnat tänka sig.

Fredrik Reinfeldt säger så här om den svenska ensamheten i den här frågan.

– Jag hoppas verkligen inte att Sverige är ensamma i krav på att försöka modernisera. För att vara relevant måste EU också svara upp mot utmaningar så som de ser ut, när det gäller konkurrenskraft, när det gäller förmåga att skapa jobb. Då är det investeringar i forskning och utveckling och mer av det som skapar tillväxt som bör vara fokus för EU, snarare än subventioner till mer improduktiva delar av den europeiska ekonomin, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.