EU

”Gatumusiker utvisades utan laglig grund”

3:00 min

Polisen gav fel information om de tiggare, främst romer, som avvisades från Stockholm förra året. Vår granskning av polisens egen dokumentation visar att de flesta var gatumusiker och polisens uttalande om att de varit aggressiva stämmer inte. 

– Jag öppnade mitt instrument och började spela, säger saxofonisten Andrey från Bulgarien, som var en av dem som avvisades. Efter två minuter kommer en kvinna och en man. Hej! Polis! Stopp!

När Andrey och hans bror spelade på gatan i Stockholm i somras kom polisen. Att de spelat på gatan med öppna fodral var den enda anledningen till att de avvisades och fick sitta inlåsta i förvar i nästan två veckor innan de sattes på ett flyg till Bulgarien.

I somras väckte det stor debatt när vi avslöjade att Stockholmspolisen hade avvisat ett antal romska tiggare. De hade avvisats trots att tiggeri inte är olagligt och trots att de var EU-medborgare och har rätt att vara i Sverige.

Men kommissarie Sven-Åke Eriksson, vid gränspolisen i Stockholm, sa då att de som avvisats inte bara hade tiggt, utan att det krävts mer för att de skulle avvisas.

– Att man utger sig för att vara handikappad har hänt. Det ska vara någonting mer än att man bara står med handen. En del går till exempel och delar ut lappar på tågen och när passagerarna inte lämnar något bidrag, så blir personen aggressiv och går på personen, och det är förkastligt.

Vi har gått igenom alla 45 fall där Stockholmpolisen har avvisat på grund av så kallat "tiggeri" och "dagdriveri" förra året. Vi har läst all polisens dokumentation och inte i något fall finns uppgifter om att personerna skulle ha varit "aggressiva" eller "gått på folk". Fyra personer har haft kryckor, men ingenstans i polisens dokumentation framgår det om de har haft behov av kryckorna eller inte.

De flesta, 28 av 45, avvisades, precis som Andrey, efter att ha spelat musik på gator och torg.

Sven-Åke Eriksson vill inte kommentera det här idag. Hans kollega Ingemo Melin Olsson medger att de avvisat personer enbart för att de tiggt och spelat.

– De har tiggt. Instrumentet är ett verktyg för att få ihop mer pengar. Det är bara ett verktyg för tiggeri, istället för den vädjande blicken.

Gränspolisen hänvisar till ett uttalande i ett förarbete från 1954. Där står att det är angeläget att hindra utlänningar att komma in i landet "för att här ägna sig åt dagdriveri".

Stockholmspolisen fick i somras stöd av migrationsminister Tobias Billström för avvisningarna. Men Thomas Hammarberg, Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter, är starkt kritisk och tycker att avvisningarna strider mot EU-direktiven.

– Effekten av vad de gör drabbar utsatta människor redan, utan att det egentligen finns en laglig grund för det. Det är det som är anmärkningsvärt. Det är en direkt kränkning av EU-bestämmelser. Det finns ingen laglig grund i Sverige för ett sådant agerande.

Migrationsminister Tobias Billström avböjer att kommentera det här nu och länspolismästare Carin Götblad hänvisar till en pågående JO-utredning.