Internationella kvinnodagen

Ser slöjan som symbol för frihet

2:53 min

På Internationella kvinnodagen uppmärksammas förtrycket mot kvinnor världen över och bristen på jämställdhet i samhället. Under lång tid har den muslimska slöjan förknippats med kvinnoförtryck, men det vänder Pelan Noman i Falköping sig emot.

Det är snarare det moderna samhället som trycker ner den muslimska kvinnan som bär slöja, menar Pelan Noman som är aktiv i den muslimska föreningen i Falköping.

– Jag känner väldigt många som inte ens vågar ta på sig sin slöja på grund av det förtryck som de känner från samhället. Blickarna de får och kommentarerna som fälls om dem.

Frihet inte förtryck
I ett samhälle där kvinnokroppen används som försäljningsknep och ofta ses som bara ett sexobjekt, är det just möjligheten att kunna dölja sin kropp för omgivningen som gör att Pelan Noman inte känner förtrycket, utan snarare frihet att kunna välja mellan att ha slöja eller inte.

Hon anser att Sverigedemokraternas senaste kupp i kommunfullmäktige i Falköping är tecken på förtryck, när partiets sympatisörer kom till sammanträdet iförda heltäckande slöjor för att demonstrera mot kvinnoförtrycket inom islam.

Men Pelan Noman upplevde inte manifestationen på det sätt som SD hade tänkt sig.

– Det SD gör i demokratins finrum tycker jag är förtryck; att ta sig rätten att förlöjliga någon annans identitet eller någonting som är någon annan kärt.

Prata med kvinnorna
Pelan Noman tvivlar på Sverigedemokraternas syfte med sitt tilltag, speciellt med tanke på partiets politiska agenda. För att råda bot på förtrycket på riktigt är det viktigt att prata med kvinnorna som bär slöja, tycker hon.

– Gå och fråga kvinnorna om de är förtryckta av sina män och varför de tar på sig slöjan. Träffa dem och prata med dem! Som muslimsk kvinna är det viktigt för mig att folk inte förknippar min religion, min identitet med förtryck.