Skara

Kannibalen kan vara fri om några år

1:39 min

Igår avslutades rättegången mot den man som har erkänt att han mördat och styckat sin sambo. Han dömdes till sluten psykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

– Gärningen är att bedöma som mord, sa rättens ordförande Anna-Karin Lundberg, när rätten överlagt. 

– Eftersom mannen bedömts vara psykiskt sjuk så döms han till sluten psykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Skadeståndet till de anhöriga som är dödsbodelägare, pappan, mamman och fem stycken barn sattes till 75.000 kronor var.

Systern upprörd
Inte en enda gång tittar 32-åringen på den mördade kvinnans syster som sitter som åhörare under hela förhandlingen, som hölls i säkerhetssalen i tingsrättens nya lokaler i Skövde. Hon hade efter domslutet svårt att tycka att det var bra att 32-åringen dömdes till vård.

– Det känns som att han pekar finger åt oss, sa kvinnans syster.

När åklagaren inledde rättegången med en detaljerad gärningsbeskrivning gav den åtalade mannen som bar en ljusblå, munkjacka ett lugnt intryck. 

Flera gånger under rättegångens lopp hålls förhandlingarna sedan bakom stängda dörrar, när rätten tar del av sekretessbelagda bilder och rättsläkarnas utlåtande.

Oberörd
Även när det larmsamtal som 32-åringen ringde till polisen efter mordet spelas upp i salen håller sig mannen ganska lugn. Han säger själv att han inte minns samtalet särskilt väl.

– Har jag sagt så så är det det som gäller, konstaterar han summariskt.

Mannen har inte kunnat ge något motiv till det inträffade. Han gav de minnesbilder han hade av vad som hände den där dagen.

– Jag går in och skär av halsen, kommer jag ihåg. Jag satt där på hennes mage, typ på knäna, och då satte jag i kniven och drog till. Fast det är väldigt suddigt, alltså, sa mannen under rättegången idag.

Det som hänt sedan när mannen skänder kroppen och kapar kvinnans huvud minns han inte.

Var psykotisk
Enligt mannens advokat Tore Brandtler var hans klient psykotisk också efter mordet, och det inte finns några motiv till dådet annat än hans psykiska tillstånd.

Målsägarbiträdet Christina Birke hade yrkat på 100 000 kronor var till de fem barnen och föräldrarna till den mördade kvinnan. Men 32-åringens försvarsadvokat Tore Brandtler tyckte inte att det var skäligt, och rätten beslutade till sist att 75.000 kronor var ett skäligt skadestånd.