Omdiskuterad lag om datalagring kan skjutas upp

1:51 min

Det mesta tyder på att Sverige kommer att vänta med att införa det omdiskuterade datalagringsdirektivet. När riksdagen ska fatta beslut om det i nästa vecka kommer sannolikt Sverigedemokraterna att rösta ja till att frågan skjuts på framtiden.

Det omdiskuterade lagförslaget innebär att operatörer måste lagra data- och teletrafikuppgifter i sex månader av brottsbekämpande skäl.

Inom EU är det bara Sverige och två andra länder som inte har fattat beslut om att införa lagen.

Inför omröstningen om lagen i riksdagen i nästa vecka kommer Vänsterpartiet och Miljöpartiet att begära en så kallad minoritetsbordläggning - alltså att frågan skjuts upp.

För att få igenom det behöver de Sverigedemokraternas stöd.

De andra partierna i riksdagen står bakom införandet av lagen.

Det gör Sverigedemokraterna också, men de kräver också att datalagringen ska ske i Sverige, ett krav som de inte fick stöd för när justitieutskottet behandlade frågan idag.

Kent Ekroth är ledamot för Sverigedemokraterna i justitieutskottet.

-Vi står fast vid våra reservationer. Bland annat om att uppgifterna ska lagras i Sverige och ingen annan stans. Det är den viktigaste reservationen för oss.

Det här innebär enligt Kent Ekroth att Sverigedemokraterna kommer att ställa sig bakom kravet på att vänta med att införa datalagringsdirektivet i ett år.

Det är ett beslut som kommer att bli dyrt för Sverige, enligt regeringen, som hävdar att det kan handla om 100 miljoner kronor i böter till EU.

Men enligt Lena Olsson, vänsterpartist i justitieutskottet, vet ingen hur mycket det faktiskt skulle röra sig om:

- Det finns ingen som kan säga vad det kostar. Däremot så kommer det att kosta en massa pengar att införa datalagringen.

Cecilia Malmström, den EU-kommissionär som har hand om frågan vet inte heller vad det faktiskt kommer att kosta, förutom att det blir dyrt, säger hon.

- Det blir både en klumpsumma och sedan tickar det på för var dag som går som man inte har implementerat lagen. Det blir ganska mycket pengar. Jag har inte summan klar för mig naturligtvis, den bestämmer ju inte jag personligen, säger Cecilia Malmström.