Internationella röster om kvinnodagen

Den internationella kvinnodagen firas över hela världen i dag, tisdag. Några av Ekots korrespondenter pratade med kvinnor om vad den här dagen betyder för dem.

Birgit Martens och Maria Ehle, Berlin, Tyskland
Vad betyder internationella kvinnodagen för dig?
– Kvinnodagen är inget för oss! Vi kommer från gamla DDR och vi tyckte alltid att det var ett kommunistiskt påfund. Om någon försökte ge oss blommor på kvinnodagen svarade vi: jag har väl inte födelsedag. I morse pratade de om kvinnodagen på radion när vi åt frukost och då blev vi så arga att vi stängde av. 

Vilken är den viktigaste kvinnofrågan i ditt land?
– Det är bra som det är. Låt en man vara en man och en kvinna en kvinna. Nuförtiden tänker kvinnor alldeles för mycket på karriären och på att roa sig.

Vilken är den viktigaste kvinnofrågan för dig?
– Allt det här med jämställdhet är överdrivet. Det är väl bra om mannen försörjer familjen och kvinnan tar hand om barnen. Barn behöver sin mamma.
 

Amira Al-Ja´ali, Khartoum, Sudan
Vad betyder internationella kvinnodagen för dig?
– Det är en viktig dag för mig för att kvinnor över hela världen firar tillsammans. Den ger mig chansen att reflektera över vad jag gjort i mitt liv, bra och dåligt, det senaste året. Den får mig att känna att vi kvinnor i Sudan kommer att ha många möjligheter åren framöver. 

Vilken är den viktigaste kvinnofrågan i ditt land?
– Det är att sätta stopp för den ständiga diskrimineringen av kvinnor i Sudan, på arbetsplatser och hemma, samt sätta stopp för kvinnomisshandel och våldtäkter.

Vilken är den viktigaste kvinnofrågan för dig?
– Våldtäkt, som är ett stort problem i Sudan.