Sölvesborg

Mördade Johannas mamma: "Hon kallade honom sin chef"

1:42 min

Idag fortsatte rättegången i Växjö Tingsrätt mot den 37-årige man från Småland som står åtalad för mordet på 17-åriga Johanna från Sölvesborg. Enligt åklagaren ströp 37-åringen Johanna till döds efter att de lärt länna varandra när han erbjöd henne ett modellkontrakt.

Inne i rättegångssalen började Johannas mamma med att berätta att hennes dotter alltid varit intresserad av kläder och mode och att det var hennes dröm att jobba med det efter hon gått klart skolan.
När Johanna för första gången nämnde att hon hade blivit erbjuden att bli fotograferad så sa mamman nej. Hennes dotter fick inte under några omständigheter åka iväg själv och fotas utan att hon visste ifall det arrangerades av ett seriöst modellföretag.

"Chef och arbetsgivare"
Men Johanna vädjade och sa "lita på mig". Hon kallade den åtalade 37-åriga mannen för sin chef och arbetsgivare och berättade att han kunde ge henne ett kontrakt så att hon kunde komma in i modellbranchen. Men att dom skulle ha ett förhållande, fanns det inget som antydde på berättade mamman.

Hon hade svårt att hålla tillbaka tårarna under förhöret och berättade hur orolig hon varit när hon fick reda på att Johanna i smyg hade åkt till Växjö för att fotograferas trots att hon inte fick.

Mamman fick träffa 37-åringen
Johanna kom tillbaka till Blekinge samma dag, men några av bilderna var tvungna att tas om så hon skulle åka tillbaka med 37-åringen till Växjö. Det var då vid ett tillfälle mamman fick träffa 37-åringen i Blekinge. Även då ställde hon frågor om hans företag, men han kunde inte ge ut några uppgifter innan kontraktet var klart.

Dagen efter åkte Johanna till Växjö igen för att ta om bilderna, och mamman berättade hur nervös hon varit och att hon haft regelbunden telefonkontakt med Johanna. När hon slutade svara i telefon förstod hon att något hade hänt hennes dotter och hon kontaktade då polisen. Och några timmar senare hittades Johanna död.

Ines Micanovic