Italien

"Sämre kvinnobild under Berlusconis styre"

1:59 min

Runt om i Italien uppmärksammas kvinnodagen i dag med omfattande demonstrationer med udden riktad mot premiärminister Berlusconi och hans kvinnoaffärer. Landets president Giorgio Napolitano har också hållit ett tal, i vilket han underströk att det inte råder jämställdhet i Italien. Han vände sig särskilt kritiskt mot dagens bild av italienskan.

– Bilden av kvinnan som konsumtionsinriktad förminskar henne till ett objekt, sa president Giorgio Napolitano.

Han kritiserade såväl media som personer på toppositioner i Italien och menade att de har ett särskilt ansvar för att motarbeta denna objektifiering av kvinnan.

Presidenten sa självklart inget om premiärminister Silvio Berlusconi och hans skandalomsusade kvinnoaffärer, som snart leder till en rättegång.

Men Clara och Simona, två unga yrkesverksamma kvinnor i 30-årsåldern, säger att bilden av kvinnan har försämrats här, och är på en mycket låg nivå, vilket hänger ihop med Berlusconi.

– Helt klart släpper många i dag sina skrupler för att ta sig fram och lyckas och Silvio Berlusconi tillåter detta, säger Clara.

Synen har ändrats i många frågor däribland värderingen av kvinnan.

Den unga advokaten Jessica tråcklar in sig i ett långt resonemang kring hur Berlusconi skapat ett klimat och en kultur som är förnedrande för mannen.

De unga kvinnorna upplever inte sig själva som förtryckta, varken hemma eller på sina jobb, men talar ändå om en utbredd machokultur. Kvinnovåldet är utbrett, säger de.

Offentlig statistik visar att italienskorna hör till dem som yrkesarbetar minst inom EU. Utan barnomsorg föder de också minst barn.

Hotellstäderskan Laura menar att varje dag borde vara en kvinnodag.