Stockholm

Barnvagnsmarsch mot mödradödlighet

Idag på den Internationella Kvinnodagen marscherade engagerade mammor med sina barnvagnar i en marsch i Stockholm mot den höga mödradödligheten i världen, och uppslutningen var stor på Norrmalmstorg.

– Jag tycker det är självklart att man ska stötta så att frågan kommer upp till ytan; att mammor dör överallt i världen, att graviditet och förlossningar är det farligaste man går igenom som kvinna, säger en mamma.

Mödradödlighet är den vanligaste dödsorsaken bland flickor mellan 16-19 år. Varje dag dör 1 000 kvinnor i världen för att de saknar tillgång till preventivmedel, mödravård eller säkra aborter.

Och det var därför många mammor med barnvagnar samlades idag på Norrmalmstorg i Stockholm och på 15 andra ställen i landet, för att manifestera i en barnvagnsmarsch genom stan.

RFSU arrangerade och Helena Björk är projektledare för manifestationen.

– Våra politiska krav, som tas emot av EU-minister Birgitta Ohlsson, går ut på att vi vill att det ska bli mer biståndsmedel till SRHR-frågor; sexuella, reproduktiv hälsa och rättigheter för att kunna minska mödradödligheten i världen, säger Helena Björk, projektledare vid RFSU.

Vad tycker du om uppslutningen?

– Det är fantastiskt. Jag hade inga förväntningar eftersom jag aldrig varit med tidigare, men det är jätteroligt att så många kommit hit, säger en mamma.

Och vem ligger i vagnen?

– Det är lilla Albert, 12 veckor. Han får gärna vaken och demonstrera så att han fortsätter med det här när han blir stor, säger mamman till Albert 12 veckor.