Egypten

Demonstration för kvinnors rättigheter i Kairo

1:39 min

I Kairo anordnades i dag en demonstration under parollen "million women´s march". Syftet är att uppmärksamma kvinnors rättigheter. Demonstranterna kräver att den nya grundlagen som ska röstas fram senare i mars ska innehålla förbättringar för kvinnorna i Egypten.

Medan demonstranter strömmar in på Tahrirtorget står hundratals kvinnor och män på led och ropar "kvinnor och män tillsammans".

– Vi kvinnor slogs också för frihet här på Tahrirtorget under revolutionen. Vi får inte bli bortglömda nu, säger Imam Bibars, som leder en kvinnorättsorganisation i Kairo.

Den 19 mars ska egyptierna rösta om en ny grundlag som ska bli början på det nya Egypten.

Gruppen som tillsatts för att utveckla texten innehåller medlemmar från olika politiska grupper i landet, men inga kvinnor.

Demonstranterna i dag säger att de vill bygga jämställdhet i Egypten på den gemenskap som bildades mellan kvinnor och män under de 18 dagar de slogs tillsammans för frihet på torget.

Men frågan om vilka rättigheter kvinnor ska ha är uppenbart känslig. En grupp motdemonstranter tränger in och skriker att kvinnor är kvinnor och män är män.

En diskussion bryter ut om en kvinna verkligen ska kunna bli president.

En kvinna skulle bara ge fördelar till andra kvinnor, menar en man. Men en äldre svartklädd kvinna i sjal bryter in.

– Självklart ska en kvinna kunna bli president, säger hon.