EU

Parlamentet vill öppna för benmjöl i djurfoder

1:43 min

Det bör åter bli tillåtet med kött- och benmjöl i visst djurfoder anser en majoritet i EU-parlamentet, som i dag röstade i frågan. Men det tio år gamla förbudet får bara rivas upp på vissa villkor, säger folkpartiets EU-parlamentariker Marit Paulsen.

– Idisslare, kossor och får är totalveganer och de ska aldrig få ett animaliskt protein, säger Marit Paulsen.

EU-parlamentet säger också fortsatt nej till köttmjöl från självdöda djur i foder, och till kannibalism, alltså att t ex grisar får mat som innehåller köttmjöl från andra grisar.

Det var efter utbrottet av galna ko-sjukan i slutet av 1990-talet som EU förbjöd kött- och benmjöl i djurfoder för tio år sedan. Men nu har Europa en akut brist på protein till djurfoder och det är därför som nu EU-parlamentet nu väcker frågan om att slopa delar av det gamla förbudet.

– Om det fungerar bra så är det faktiskt väldigt bra foderråvara.

Hur säker kan du vara på att djur inte kommer att råka illa ut om det här förbudet slopas?

– Det är jag rätt tvärsäker på, därför att vi pratar ju bara om sådana djur som är som människan och är allätare. En gris käkar faktiskt maskar, råttor, kråkor och vad de hittar i terrängen, om den får gå ute.

Det svåra, tror Marit Paulsen, blir för livsmedelsindustrin att säkra tillverkningskedjan så att till exempel inte kött- och benmjöl från grisar hamnar i grisarnas foder.

Efter EU-parlamentets omröstning nu måste även EU-kommissionen och EU-ländernas regeringar ta ställning till den här kontroversiella frågan, och Marit Paulsen tror att det kommer ta minst tre år innan EU kanske avskaffar förbudet mot kött- och benmjöl i visst djurfoder.