11 MARS 2011

Dries Van Noten – framsynt belgisk designdoldis

I veckans STIL möter vi en modeskapare som valt att gå sin egen väg, med stor framgång – Dries Nan Noten. Denne belgiske designer (1958-) använder sig inte av reklam. Han har aldrig lanserat en parfym, eller några väskor. Och han äger, till skillnad mot många andra modeskapare, sitt företag själv. Trots det tillhör han en av de stora i modevärlden som skördar stora framgångar, både kritikermässigt och kommersiellt. I programmet får höra mer om och av Dries Van Noten, som vi har träffat i Paris.

Dries Van Noten blir till och med bara mer och framgångsrik med åren. Hans klädskapande blir säkrare och allt bättre, och han har inte en enda skandal i bagaget. Dries Van Noten har ett stadigt förhållande sedan många år med sin pojkvän, han påtar i sin stora trädgård hemma i Antwerpen och känner inget behov av att synas i vimlet, blogga eller twittra. Och ändå är han enormt framgångsrik. Hm, en designer som varit framsynt nog att inte låta sig lockas in i modevärldens allt snabbare snurrande värld, som får modeskapare att slockna i förtid. Det gör att intresset för denne belgiske designer extra stort just nu då modebranschen skakas av skandalen kring modehuset Diors chefsdesigner John Gallianos mentala haveri. I synnerhet då Dries Van Notens kollektioner höstar hem beröm. Vi får höra mer om hur den kommande höst- och vinterkollektionen ser ut. Vi var på plats i Paris under visningen och fick ett samtal med honom, om bland annat varför han inspirerats av Ryska Balettens dansstjärna Nijinsky. Om honom får vi också höra mer om i programmet.

Dries Van Noten tillhör det gäng av modeskapare som kallades för ”Antwerpen 6” som 1986 tog London med storm genom sin avantgardistiska design. Ann Demeulemeester och Martin Margiela var andra. De fick den lilla staden Antwerpen att ta plats på modekartan bredvid väletablerade modestäder som Paris, London och Milano. Dries Van Notens design var kanske den mest klassiska i sammanhanget. Han nådde snabbt framgång med kläder för både herr och dam, vilket är ovanligt. Hans design åldras inte särskilt nämnvärt, vilket han strävar efter att uppnå. Han hämtar gärna inspiration från andra kulturers kläder. Sarin är ett favoritplagg som han ofta återkommer till. Mer om detta plagg – en slitstark klassiker världen över får man väl lov att säga – får vi höra mer om i programmet. Är det kanske dags för en ”power sari”? Speciellt bra är Dries Van Noten på mönster, men han är förstås inte ensam om att vara uppfinningsrik på det området. I programmet berättar vi om varför det franska modehusets Rochas chefdesigner Marco Zanini valde att åka till Borlänge och fråga dalmålaren Barbro Slott, eller Slotts Barbro, om hon inte kunde göra kurbitsmönster till deras vår- och sommarkollektion 2010.