FILDELNING

"Sajterna är väl dolda på nätet"

1:04 min

Att hitta olagliga fildelare, som fallet vi berättade om förra veckan, blir bara svårare och svårare. 

Krypteringstjänsterna som gör att man kan dölja ip-nummer gör det omöjligt för landets åklagare att hitta olagliga fildelningssajter.Läs också

– De vi kan komma åt är de som på något sätt blottar sina ip-nummer eller inte döljer dem tillräckligt väl, säger Henrik Rassmusson på Internationella åklagarkammaren.

Förra veckan berättade upphovrättsåklagarna att man hittat en 25-årig storuppladdare på en av Sveriges äldsta fildelningssajter, Swebits.

Men det var inte svårt att få tag på honom eftersom han inte gömde sig med någon kryptering.

– Det hade skett från hans privata internetabonnemang och han hade en fast ip-adress knuten till en operatör, därför var det inte svårt att få tag på honom.

Om det sedan var anledningen till att Swebits lades ner vet vi inte än, det hör i så fall till undantagen eftersom just fildelningssajter är svåra att komma åt, säger de som anmäler brotten till Henrik Rasmusson.

– Det jag hör är att det ibland är svårt att spåra sajterna, att de är väl dolda på nätet och att de är välrörliga.  

En av dem som finns på branschens most wanted-lista är BT-loader som ligger bakom fildelningssajten Swetorrents, som lagt ner och som P3 Nyheter har kontakt med. De håller med åklagarna om att det är omöjligt att få tag på dem, men att det finns de som är okunniga och inte gömmer sitt ip-nummer och åker dit för det.