Åklagare ombes granska omtvistade avvisningar

1:04 min

Stockholmspolisen har nu bett åklagare granska om de avvisningar av tiggare och gatumusiker Ekot har rapporterat om i veckan är korrekta.

Tre fall har lämnats till åklagare säger Peter Nilsson, chef för gränspolisavdelningen i Stockholm.

– I och med att jag ställer det till åklagare finns det skäl att det ska prövas om det var rätt beslut, säger Peter Nilsson.

Ekot har granskat alla Stockholmpolisens 45 avvisningar för tiggeri och dagdriveri under förra året. De flesta som har avvisats är romer från Rumänien och Bulgarien som har tiggt eller spelat musik på gatan.

De har avvisats trots att de är EU-medborgare och har rätt att vara här i tre månader.

Ekot har också rapporterat om att de som har avvisats inte har fått juridiskt biträde för att hjälpa till att överklaga besluten. Minst tre personer har nekats biträde trots att de har suttit i förvar i mer än tre dagar och då har rätt till biträde.

Nu ska åklagare granska om två av avvisningarna har varit felaktiga och om ett beslut att neka en avvisad saxofonist biträde varit korrekt. Han satt i förvar i nästan två veckor. 

Peter Nilsson, chef för gränspolisavdelningen i Stockholm, säger nu att det måste till något mer än tiggeri för att någon ska kunna avvisas.

– Tiggeri med enbart en utsträckt hand är inte tillräckliga skäl för avvisning, är vår uppfattning.

Att stå på gatan och spela musik då?

– Det är en form av tiggeri som jag bedömer vara av enklare grad, friställt från andra omständigheter, säger Peter Nilsson, chef för gränspolisavdelningen i Stockholm.