Allt fler vittnar om tortyr i Vitryssland

1:40 min

I Vitryssland kommer allt fler anklagelser om tortyr i säkerhetstjänstens häkte i centrala Minsk. Ekot har träffat en av presidentkandidaterna som greps efter det vitryska valet i december och som vittnat om förhållandena i häktet.

– De här metoderna faller under FN:s konvention mot tortyr, säger Ales Michalevitj, presidentkandidaten som greps av vitryska KGB på valnatten i december och sedan satt två månader i häkte.

Michalevitj släpptes efter en överenskommelse om samarbete med säkerhetstjänsten. Men han bröt sitt löfte och gick ut offentligt med tortyranklagelserna.

Enligt Ales Michalevitj har han med händerna fastlåsta i handklovar på ryggen tvingats lyfta armarna tills smärtan i axlarna blev olidlig. Andra metoder i KGB:s häkte var att tvinga nakna fångar att stå med benen allt bredare i sär i upp till en halvtimme, eller nattetid tvinga in dem i en nymålad cell för att sova i färgångorna.

Efter Michalevitjs anklagelser har fler personer som suttit i KGB-cellerna i Minsk berättat om tortyren.

– De har också varit utsatta för samma sorts behandling eller sett och hört om det i häktet, säger Ales Michalevitj.

I väntan på rättegång har han reseförbud och han riskerar att dömas till upp till 15 års fängelse för delaktighet i den stora demonstrationen på valnatten för snart tre månader sedan.

Den vitryska oppositionen har skickat en skrivelse till FN:s kommitté mot tortyr. Målet är att få FN att göra en utredning på plats i Vitryssland för att fastställa vad som faktiskt har pågår i häktescellerna i hjärtat av landets huvudstad.