NORRBOTTEN

Resejätte vill bojkotta SJ

2:22 min

Efter vinterns kraftiga tågförseningar och inställda avgångar så överväger nu en av Tysklands största researrangörer, Dertour att sluta sälja paketresor med SJ.

Följden av den tyska resejättens bojkott kan bli färre utländska turister i norra Sverige. 

Rüdiger Lohf, chef för "Best of Scandinavia", en av av Dertour samarbetspartners i Sverige säger att det inte får fortsätta så här en vinter till.

– Man blir faktiskt lite förbannad när en resa inte fungerar alls. Det första som Dertour formulerade som ett ställningstagande för två veckor sen var: "Med de erfarenheterna vi har gjort nu avstår vi från att sälja tågtrafik i Sverige överhuvudtaget". Om 50-60 procent av bokningarna bara blir problem kan man inte tjäna pengar. Och då förstör man faktiskt hela sin image, säger han.

Bland annat har de tyska turisterna erbjudits paketresor med nattåg från Stockholm till Kiruna. Och upplevelseresor på Malmbanan från Luleå, över fjällen till norska fjordar.

Och när tågen, som de senaste månaderna, i många fall blivit kraftigt försenade eller helt inställda med hänvisning till snö och kyla - så har vintersemestern i Sverige blivit förstörd.

– Vi har haft omkring 250 gäster här som har drabbats av icke-fungerande tågtrafik. Det är min första bedömning. Jag kommer att få alla reklamationer på mitt bord, säger Rüdiger Lohf.

Dertour är en av Tysklands största researrangörer och säljer resor till Sverige som för med sig över 80 000 övernattningar per år. Men om det blir några tågresor nästa vinter är osäkert.

Rüdiger Lohf jämför med konkurrenten finska Lappland där tågturisterna klarat sig utan besvär.

– När vi hade inställda tåg gick tågen utan förseningar till Rovaniemi och Kolari och de hade samma minustemperaturer som Norrbotten. Man lite halvförbannad. Man sticker under stolen med hela sanningen. Vi har tydligen infrastrukturproblem i hela Sverige, säger han.

Chefen för SJ:s Norrlandståg Björn Nilsson säger att det har varit en extrem vinter och han hoppas att de tyska researrangörerna trots allt fortsätter sälja tågpaket.

– Det är inte normalt att behöva ställa in tåg på det här sättet, så många dagar på grund av extrem kyla och så mycket snö, säger han.

Hur kan det komma sig att de kan köra tåg i Finland men inte i Sverige?

– Det är möjligt att det skiljer på materialet vi kör omkring med. Men vi har gjort en bedömning i Sverige att när det blir så extremt kallt vill vi inte utsätta våra medarbetare och kunder för fara i händelse av att det skulle bli strömavbrott på tåget, säger Björn Nilsson.